Az EU újabb Észak-Korea elleni szankciókról határozott

külföld
2017 szeptember 07., 17:00
comments 84

Az Észak-Korea ellen tervezett újabb büntető intézkedésekről határoztak az Európai Unió külügyminiszterei a Tallinnban tartott nem hivatalos találkozójukon.

  • Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a helyzet „rendkívül veszélyes”, Phenjan „teljesen irracionálisan cselekedhet”.
  • Sven Mikser észt külügyminiszter úgy látja, hogy „a folyamatos rakétakísérletek során nem lehetetlen elképzelni egy műszaki hibát vagy emberi tévedést, ami katasztrofális következményekkel járna”.
  • A német Sigmar Gabriel és a francia Jean-Yves Le Drian is pártolta a súlyosabb szankciókat.
  • Belgium és Észtország képviselője viszont ezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldás keresése mellett is érvelt.

Az EU az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókon túl saját büntető intézkedéseket is hozott már Észak-Korea ellen, ami azt jelenti, hogy ezek fokozására kevés lehetőség maradt:

  • Az unió betiltotta gyakorlatilag a teljes kereskedelmet a kelet-ázsiai országgal, akárcsak az ottani gazdasági befektetéseket.
  • Az EU megköveteli minden onnan érkező rakomány és személyes poggyász átvizsgálását.
  • Az észak-koreai repülőgépeket kitiltották az EU légteréből.
  • Különösen tiltott a kőolaj-származékok szállítása Észak-Koreának, ezt az USA az ENSZ-BT-vel is el akarja fogadtatni.

Nyitva maradt a lehetőség az észak-koreai munkaerő alkalmazásának betiltása előtt, és az, hogy elszigeteljék az unióban az észak-koreai diplomatákat.

A külügyminiszterek nem hivatalos tanácskozása hivatalos döntést ugyan nem hozhatott, de erre is hamarosan sor kerül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.