Oroszország és Kína megakadályozza az újabb szankciókat Észak-Korea ellen

2017 szeptember 7., csütörtök 4:40
130

Az Egyesült Államok az ENSZ-ben benyújtotta az új szankciós javaslatait Észak-Korea ellen. Ezek között szerepel az olajkereskedelem teljes tilalma és Kim Dzsongun vagyonának befagyasztása is. A Biztonsági Tanács tagjai azután kapták kézhez a javaslatot, hogy a kommunista ország végrehajtotta a hatodik nukleáris kísérletét és továbbra is rakétákat lő a nyugat felé. Ráadásul Észak-Korea már hidrogénbombával is rendelkezik, ami további fenyegetést jelent a környező országok és az Egyesült Államok számára. 

Kim Dzsongun egy hidrogénbombát tekint meg. Fotó: STR/AFP

Augusztusban már vezettek be szigorú korlátozásokat Phenjannal szemben, többek között a szénexportot is betiltották, de még néhány kereskedelmi lehetőség mégis nyitva maradt. A mostani amerikai javaslat az olajexportot és a ruhakereskedelmet is megtiltaná. Egyúttal befagyasztaná Kim Dzsongun és az észak-koreai vezetés vagyonát, valamint eltiltaná őket az utazásoktól. Az észak-koreaiak sem dolgozhatnának külföldön. Ezek a lépések további csapásokat jelentenének az észak-koreai gazdaságnak, mivel jelenleg az ország a legnagyobb bevételei a külföldi átutalásokból és a textilkereskedelemből származnak. 

Ugyanakkor a Oroszország és Kína (mindkét vétóhatalom szállít olajat Észak-Koreába) nem fogja támogatni az amerikai javaslatot. A kínaiak és az oroszok inkább alternatív megoldást javasolnak. Többek között azt szeretnék, ha az Egyesült Államok abbahagyná a Dél-Koreával közös hadgyakorlatait, amelyek felhergelik Észak-Koreát. Az orosz és a kínai javaslatokat az Egyesült Államok és Dél-Korea nem támogatta. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt