ATV: Megszületett az amerikai - magyar megállapodás a CEU-ról

POLITIKA
2017 szeptember 08., 13:32
comments 122

Az atv.hu információja szerint van már megállapodás az amerikai és a magyar kormány között a CEU megmaradásáról. Ezt egy kormányzati forrás közölte.

Tavasszal a parlament lehetetlennek tűnő feltételeket támasztott a CEU Magyarországon maradása elé: egyrészt megkövetelte, hogy a külföldi egyetemek esetében az anyaország kormánya kössön megállapodást a magyarral, másrészt előírta, hogy az itt működő külföldi egyetemeknek legyen tényleges képzése az anyaországban is.

Tüntetés a lex CEU ellen
photo_camera Tüntetés a lex CEU ellen

A CEU esetében az első feltétel azért tűnt teljesíthetetlennek, mert az USA szövetségi kormánya nem illetékes felsőoktatási ügyekben eljárni, az a tagállamok hatásköre. Az ATV szerint úgy oldották ezt fel, hogy az USA kormánya elvi támogatását adta arra, hogy az illetékes tagállammal állapodjon meg a magyar kormány. 

A lex CEU szerint ezt a megállapodást október 11-ig kell megkötni, de ez állítólag már meg is van. 

A másik feltétel viszont megoldatlannak látszik egyelőre, hiszen a CEU csak Budapesten folytat képzést, Amerikában nem. 

Ha a feltételek januárig nem teljesülnek, akkor a CEU nem vehet fel többet új hallgatót. (atv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.