Orbán: Soros György terve előtt kinyitották az ajtót

POLITIKA
2017 szeptember 08., 07:08
comments 208

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban osztotta meg gondolatait az EU bíróságának szerdai ítéletéről. A luxemburgi bírák visszautasították a magyar és a szlovák állam keresetét, és ezzel kimondták, hogy jogszerűen kötelezték a tagállamokat az európai belügyminiszterek menekültek befogadására.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. szeptember 8-án.
photo_camera Orbán Viktor a rádióban. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Orbán azt mondta, hogy

"Betű szerint egyetértek Robert Fico szlovák miniszterelnök álláspontjával."

Arról, hogy a szlovák és a magyar kormány mennyire másképpen kommunikált az ítélet után, itt írtunk részletesen. A szlovákok udvariasan, a későbbi együttműködés lehetőségét nyitva hagyva mondták el, hogy nem akarnak befogadni senkit továbbra sem, a magyar kormány viszont agresszív támadásba lendülve üzent, hogy nem jön ide senki. A lényegi állítás ugyanaz volt, de a hangulata teljesen más.

Orbán pénteken azt mondta, hogy a bírósági ítéletet tudomásul kell venni, ugyanakkor sarkos véleményt is mondott róla. Szerinte ugyanis

"az Európai Bíróság döntése kinyitotta az ajtót a Soros-terv előtt".

Aztán közölte, hogy "soha nem fogok hozzájárulni, hogy Magyarországot bevándorlóországgá változtassák." Szerinte a volt gyarmattartó országok bevándorlóországok, és a többi EU-s országot is ilyenné akarják tenni, de nem fogja hagyni, mert ahogy mondta:

"Arra kaptam felhatalmazást a magyar választóktól, hogy a magyar kultúrát, identitást őrizzem".

Megismételte miniszterei szerdai üzenetét, miszerint "az igazi csata csak most kezdődik, politikai harcra van szükség".

Orbán szerint az EU-ban arra készülnek, hogy állandó és kötelező kvótarendszer legyen, és ezt meg kell akadályozni.

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy 2015 júniusában az EU-csúcson nem fogadták el a kötelező kvóták rendszerét, csak az önkéntes befogadás lehetőségéről határoztak. Ehhez képest szeptemberre a bizottság egy egyszeri kötelező befogadási tervet vitt a belügyminiszterek tanácsa elé, amit ott minősített többséggel elfogadtak a tagállamok. Ezzel Orbán szerint a bizottság túllépett a hatáskörén. (Erre az érvre mondta azt az EU bírósága, hogy nem lépett túl.)

A miniszterelnök szerint a valóság a legfontosabb:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.