Trump kormánya a melegek kiszolgálását megtagadó cukrász mellé állt

külföld
2017 szeptember 08., 09:18
comments 186
Donald Trump, amikor még azt hazudta, hogy melegpárti elnök lesz.
photo_camera Donald Trump 2016 októberében, amikor még azt hazudta, hogy melegpárti elnök lesz. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Ha volt kisebbség, amit Donald Trump nem támadott a kampányában, a melegek ilyenek voltak. Trump lengette az lgbtq közösség szivárványos zászlaját, és a kampányban még amellett is kiállt, hogy a nemátalakító műtéten átesett Caitlyn Jenner a genderidentitásának megfelelő mellékhelyiséget használhassa.

Ehhez képest a Trump kormány eddigi tevékenysége tragédia a melegközösség számára. Igazságügyi minisztériuma már a ciklus elején újraértelmezte a diszkriminációs szabályokat, és úgy döntött, hogy a melegeket nem illeti meg a munkahelyi diszkriminációval szembeni védelem. Oktatási minisztere visszavonta az Obama-kormány meleg- és transzbarát szabályozását az iskolai vécékről. Trump a hadsereg vezetőivel nem is egyeztetve, egy tweetben jelentette be, hogy a transz emberek a jövőben nem szolgálhatnak az amerikai haderőben.

Most pedig igazságügyi minisztériuma egy, a legfelsőbb bíróság elé került ügyben annak a cukrásznak a pártjára állt, aki 2012-ben megtagadta, hogy egy meleg párnak készítsen esküvői tortát. Jack Phillips azt állította, hogy a melegek házasságát ünneplő torta sértené vallási meggyőződését és az első alkotmánykiegészítésben rögzített jogát a véleményszabadságra. Az alsóbb bíróságok ítélete alapján ez az érvelés nem állja meg a helyét, hiszen a torta nem Phillips gondolatainak kifejezése, vagyis senki sem kötelezi melegpárti véleményre.

Az igazságügyi minisztérium a bíróságnak küldött levelében mégis Phillips érveit visszhangozta. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.