NATO-főtitkár: Évtizedek óta nem volt ilyen veszélyes a világ

külföld
2017 szeptember 09., 03:16
comments 121
Jens Stoltenberg a tapai katonai bázison Észtországban szeptember 6-án.
photo_camera Fotó: Raigo Pajula / AFP

A világ ma veszélyesebb, mint bármikor a mostani generáció életében - mondta Jens Stoltenberg, a NATO vezetője a Guardiannek. Stoltenberg szerint annyi különféle fenyegetés van egyszerre, hogy az kiszámíthatatlanabbá teszi a nemzetközi helyzetet, mint bármikor 30 éves karrierje alatt.

„Tömegpusztító fegyverek Észak-Koreában, terrorizmus, instabilitás és egy rámenősebb Oroszország” - sorolta a veszélyforrásokat. Jövő csütörtöktől hat napon keresztül orosz és fehérorosz csapatok a hidegháború óta zajlott legnagyobb hadgyakorlatban vesznek majd részt, nagyjából százezer katonával a Balti-tengeren, Nyugat-Oroszországban, Fehéroroszországban és Kalinyingrádban.

Stoltenberg nem adott egyértelmű választ arra, támogatja-e Trump harciasságát Észak-Koreával szemben.

„Hogy ha elkezdenék a lehetséges katonai lehetőségekről spekulálni, azzal csak a bizonytalanságot növelném és a helyzetet tenném nehezebbé. Azt támogatom, hogy politikai, tárgyalásos megoldást találjunk.”

További kérdésre, hogy egyáltalán el tud-e képzelni katonai megoldást, azt mondta:

„Az a fontos, hogy olyan helyzetet teremtsünk, amiben politikai megoldást tudunk találni. Közben teljesen megértem és támogatom a katonai üzenetet, amit Dél-Korea és Japán küldött, mert minden joguk megvan, hogy megvédjék magukat. Joguk van ahhoz is, hogy válaszoljanak, ha agressziót látnak. Támogatom az amerikai jelenlétet is Koreában.”

Stoltenberg Észtországot, Litvániát, Lettországot és Lengyelországot látogatta meg mostani keleti körútján. Azt mondta, az ottani erők „defenzív mobilizálása” üzenet Oroszországnak: bármelyik NATO-tag elleni támadás az egész NATO elleni támadást jelenti. Ezzel együtt is azt mondja, meg van győződve Kelet-Európa biztonságáról. Az viszont aggasztja, hogy Moszkva nem enged nemzetközi megfigyelőket a hadgyakorlatára.

Stoltenberg 2014 óta NATO-főtitkár, korábban norvég miniszterelnök volt. A NATO Fekete-tengeri hadgyakorlatáról itt olvasható helyszíni riportunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.