Telefonozott az emír és a herceg, de csak megsértődtek

külföld
2017 szeptember 09., 07:13
comments 32

Először álltak közvetlenül szóba egymással Szaúd-Arábia és Katar vezetői, amióta szaúdi vezetéssel több arab ország (Emirátusok, Egyiptom és Bahrein) blokád alá vonták Katart. Katart erre Irán és Törökország is támogatásáról biztosította.

A konfliktus hátteréről Sarkadi Zsolt írt részletesen.

A konfliktus feloldása a Nyugat érdeke lenne, mert mindkét ország fontos katonai szövetségese az USA-nak. Donald Trump amerikai elnök ezért felhívta a szaúdi koronaherceget és a katari emírt is, hogy békülésre buzdítsa őket.

Tamim katari emír és a szaúdi király 2016-ban.
photo_camera Tamim katari emír és a szaúdi király 2016-ban. Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Úgyhogy a két vezető telefonon beszélt egymással, de semmire se jutottak, inkább csak megsértődtek, és azzal vádolták utólag egymást, hogy nem is volt őszinte a másik békülési szándéka.

Úgyhogy az olajban gazdag hatalmas Szaúd-Arábia és a földgázban gazdag apró Katar viszálya egyelőre tovább mérgezi az egyébként is borzalmas ellenségeskedésektől terhelt Közel-Keletet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.