Emelt fővel búcsúzott a magyar válogatott az Európa-bajnokságtól

sport
2017 szeptember 10., 14:00
comments 64

Vállalható vereséggel, nagy küzdelmet vívva a nyolcaddöntőben esett ki a kosárlabda Európa-bajnokságról a magyar válogatott, a sokkal esélyesebb, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbia ellen.

Szerbia–Magyarország 86–78 (24–16, 24–25, 21–12, 17–25)

A magyar válogatott 48 év után jutott ki az Európa-bajnokságra, már azzal bőven teljesítette a várakozásokat, hogy a csehek és a románok legyőzésével tovább jutott a csoportjából. A csapatnak veszítenivalója nem volt a jóval esélyesebb szerbek ellen, mégis felszabadultság helyett megilletődötten kezdett a magyar válogatott. A legelején, egyszer vezettünk, 0-2-nél triplát dobott Rosco Allen, de aztán simán elléptek a szerbek egy 14-0-s rohammal. 

A magyar csapat nem omlott össze, az első negyed vége felé négyre is feljött a válogatott, végül 24-16 volt az első tíz perc végén, kár volt a kezdeti bénultságért.

A csoportmeccsek két pontgyárosát, Vojvodát és Hangát szorosan őrizték a szerbek, de a többiek, ekkor főként Keller Ákos időnként remek megoldásokkal szereztek kosarat. A lepattanókat rendre a jóval magasabb szerbek szerezték meg, dobásaik is pontosabbak voltak, mint a csoportmeccseken. 

A második negyedet mégis a magyar csapat nyerte, ha csak egyetlen ponttal is, úgy, hogy Hanga Ádámnak támadásban nem ment igazán. (Hanga a harmadik harmad közepén, büntetőből szerezte az első pontját. Védekezésben ugyanakkor időnként fantasztikus dolgokat mutatott.) A válogatottba az utolsó pillanatban behívott, szerb származású Karahodizsics is többször jól érkezett a szerb palánk alá. 

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A félidőben hét ponttal mentek a szerbek (41-48), akik a harmadik harmadra úgy jöttek ki, hogy eldöntik a meccset, gyorsan 13-ra növelték a különbséget. Innen megint visszaküzdötte magát vállalhatóbb különbségre a magyar csapat, az egész meccsen nagyot játszó Perl Zoltán kosaraival (22 ponttal ő lett a legeredményesebb magyar), Vojvoda Dávid is beindult. A harmadik negyed 69–53 lett, hogy aztán a negyediket egy 9-0-s rohammal kezdjük. A szerbek időt kértek, aztán magabiztossá tették a vezetésüket. 

86-78 lett a vége, a magyar válogatott tagjai elégedettek pacsiztak, még a szerbekkel is akartak egy közös képet, de a délszlávok inkább besétáltak az öltözőbe. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.