Katasztrófafilmeket idéz Miami belvárosa

2017 szeptember 10., vasárnap 17:46
233

Az Irma hurrikán – a floridai Keys-szigetek után – vasárnap helyi idő szerint a kora délutáni órákban elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A vihar óránkénti 210 kilométeres széllökésekkel tombolt, Miami tengerparti utcái víz alá kerültek.

Fotó: JOE RAEDLE/AFP

A városközpont – ami alig 200 méterre esik a tengerparttól – víz alatt állt, egyes részeken derékig ért a víz, és a vízszint várhatóan még emelkedik is, a széllökések ugyanis 10 méteresre korbácsolják a tenger hullámait. A Keys-szigetcsoporthoz vezető országút teljesen eltűnt a víz alatt.  

Ugyan állítólag máshol nem olyan durva a helyzet, mint a fenti felvételen, a java még csak most jön, máris több mint 1,5 millió háztartás és üzlet maradt áram nélkül Floridában. A trópusi ciklon már az USA-ban is szedett áldozatokat: 3 ember az erős széllökések miatti autó-balesetekben halt meg a hét végén.

Az országos meteorológiai szolgálat 3 óránként ad ki jelentést, és 3 óránként tart tájékoztatót Rick Scott floridai kormányzó is. A kormányzó arra figyelmeztetett, hogy az időközben 3-as erősségűre csökkent hurrikán is életveszélyes, az állam Mexikói-öböl menti nyugati partvidékén akár 5 méteres áradatot is a szárazföldre zúdíthat az óriási szél. Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tudott – vagy nem akart – elköltözni a vihar elől, semmiképpen ne hagyja el otthonát, mert „ezt a vihart a szabadban nem lehet túlélni”.

Miami rendőrsége vasárnap délután - a vihar miatt - nem fogadott segélyhívást. A városban vasárnap délután tornádóriadót hirdettek. Közép-Florida több vidékén szintén tornádóriadó van érvényben. Fosztogatókat is lefilmeztek:

Miami belvárosában felhőkarcolókat rongált meg a szél, ez a daru is feladta a széllel szemben:

Palm Bay-ben házak váltak rommá:

Tombolt a vihar Florida Mexikói-öbölnél fekvő partvidékén is. A tampai polgármester „pokolinak” írta le a helyzetet. A tampai Busch Garden parkból 12 ezer állatot (köztük több száz vörös flamingót) szállítanak el Georgiába. Florida fővárosában, Tallahassee-ban vasárnap este lezárják a repülőteret. A hurrikán Georgia, Tennessee, Észak- és Dél-Karolina, illetve Alabama államokat fenyegeti, összesen 65 millió embernek kell szembenéznie a viharral. A Floridával északon határos Georgiában Nathan Deal kormányzó az állam egész területére szükségállapotot hirdetett ki. Az állam part menti vidékein már szerdán elrendelték a kötelező kiürítést.

Donald Trump elnök – aki a Camp David-i rezidencián tölti a hétvégét – állandó kapcsolatban áll a floridai kormányzóval, és délután beszélt Alabama, Georgia, Tennessee és Dél-Karolina kormányzóival is. Mike Pence alelnök és a kormány több tagja várhatóan vasárnap késő délután ellátogat a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) központjába.

A Fehér Ház közölte: Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek minősítette Puerto Ricót és a szövetségi segélyalapokat elérhetővé tette az amerikai Virgin-szigetek számára is, de ott egyelőre még nem kezdődött el az Irma hurrikán utáni takarítás, a szigeteket ugyanis pár napon belül eléri a José hurrikán. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt