Nagy győzelmet aratott az orosz helyhatósági választásokon a kormánypárt

A bábuska is szavazni volt Szaranszkban.Fotó: Julia Chestnova/Sputnik

Oroszország 16 régiójában tartottak vasárnap kormányzóválasztást, az előzetes eredmények alapján Vlagyimir Putyin elnök kormánypártja, az Egységes Oroszország mind a 16 régióban már az első fordulóban győzelmet aratott. Bezzeg Moszkvában több kerületben is elveszthette a többségét az önkörmányzati képviselőtanácsban. Itt majd csak kedden teszik közzé a végleges eredményeket.

A részvételi arány szakértők szerint megfelel a helyi választások "régiós átlagának", amíg a Mordvin Köztársaságban a nem végleges adatok szerint a szavazásra jogosult polgárok 71 százaléka adta le voksát, addig Moszkvában csak 14-15 százalék élt választójogával.

Az Egységes Oroszország jelöltje nyerte a külföldi hírszerzés, az SZVR élére kinevezett volt házelnök, Szergej Nariskin megüresedett helyére kiírt választást is. Ezen kívül még egy időközi parlamenti választást tartottak, azon az Egységes Oroszország nem indított jelöltet. A mandátumot a Liberális Demokrata Pártnak nevezett szélsőjobboldali párt szerezte meg.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke jól érezte magát.Fotó: Evgeny Biyatov/Sputnik

A Központi Választási Bizottság és az orosz belügyminisztérium szerint sehol sem történt olyan jelentős szabálysértés, amely a végeredményt befolyásolhatta volna. Ennek némileg ellentmond, hogy a bizottság elnöke, Ella Pamfilova vasánrap még az altaji körzet választási eredményeinek megsemmisítését javasolta, mert gyanúsan sokan adták le előre a szavazatukat. Összességében pedig több száz szabálysértésről érkezett jelentés országszerte.