Putyin Trump elnöksége elején az orosz-amerikai kapcsolatok teljes és azonnali helyreállítását javasolta

külföld
2017 szeptember 12., 19:03
comments 166

A BuzzFeed megszerzett egy dokumentumot, amit az orosz külügy adott át az amerikaiaknak áprilisban, Donald Trump elnökségének harmadik hónapjában. A dokumentum részletes javaslatot tartalmaz

az Oroszország az Egyesült Államok közötti diplomáciai, titkosszolgálati, katonai és gazdasági kapcsolatok teljes és azonnali helyreállítására.

A dokumentum több mint egy tucat magas szintű találkozót javasolt ennek érdekében, hogy minden fórumon mihamarabb sikerüljön helyreállítani az együttműködést. Putyinék lényegében azt javasolták, hogy az amerikai-orosz viszont térjen vissza az ukrán válságot megelőző állapothoz, mintha az Krím félsziget elfoglalása vagy az oroszok szíriai beavatkozása meg sem történt volna.

A BuzzFeed az amerikai kormányzat több szervéhez is intézett kérdéseket, és a dokumentum eredetiségét egyik sem vitatta, de érdemben kommentálni nem akarták. Azt viszont tagadták, hogy az amerikaiak bátorították volna az oroszokat egy ilyen békülési ajánlatra.

Minden esetre, az oroszok bátorítására akár elég lehetett az is, hogy Donald Trump a kampányában végig azt hangoztatta, hogy ki akar békülni Putyinnal és helyre fogja állítani az amerikai-orosz kapcsolatokat.

Az jól látszik, hogy az amerikaiak nem fogadták el az orosz ajánlatot, igaz, néhány találkozó megvalósult az oroszok által javasoltak közül, de jelenleg éppen egymás ellen fogad el szankciókat a két ország, és diplomatákat utasítgatnak ki, szóval a megbékélés igencsak távolinak tűnik.

A BuzzFeed által megkérdezett szakértők szerint az is lehet, hogy Putyin egyszerűen rosszul mérte fel a helyzetet, és azt gondolta, hogy Donald Trumpnak elnökként akkora szava lesz az amerikai kormányzatban, mint neki orosz elnökként. Ez azonban nem így van, és még ha Trump hajlandó is lett volna békülni, az amerikai kormányzat más szárnyai kifejezetten elzárkóztak attól, hogy közeledjenek az oroszokhoz. (BuzzFeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.