Törökország orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol

külföld
2017 szeptember 12., 17:25
comments 38

Törökország és Oroszország megállapodott arról, hogy a török hadsereg Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországból. A 2,5 milliárd dollár értékűre becsült vásárlás foglalóját Recep Tayyip Erdogan török elnök már ki is fizette az oroszoknak.

Törökországot NATO-szövetségesei korábban is kritizálták a megállapodás miatt, ugyanis a nyugati országok azt szerették volna, hogy a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkező Törökország NATO-kompatibilis fegyvereket vásároljon.

Sz-400-as a 2017. május 7-i moszkvai díszszemlén
photo_camera Sz-400 a május eleji nagy moszkvai díszszemlén Fotó: Natalia Szeliversztova/Szputnyik

A NATO-ban hónapok óta furcsállva nézik, ahogy Törökország Oroszországhoz közeledik, miközben a török-amerikai kapcsolatok nem túl rózsásak, Ennek oka, hogy az Egyesült Államok továbbra sem tett eleget a török kormány kérésének, hogy adja ki Fethullah Gülen Amerikában élő török hitszónokot, aki Erdogan elnök legnagyobb politikai ellenfele, és akit Erdoganék a tavalyi puccskísérlet mögött gyanítanak. Ezen kívül a török kormánynak nem tetszik az sem, hogy az amerikaiak az ISIS ellen harcoló nemzetközi koalícióban olyan kurd szervezetekkel működtek együtt, amik kifejezetten rossz viszonyban vannak Törökországgal, ahol a kurd kisebbség helyzete elég rossz.

Az oroszok ünneplik az Sz-400-asokról szóló megállapodást, az orosz kormány szerint az kifejezetten megfelel Oroszország stratégiai érdekeinek.

Az Sz-400-as egyébként 400 kilométeres hatótávolságú, és 80 célpontot tud egyszerre kilőni, miközben mindegyikre 2 rakétát céloz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.