Az amerikai legfelsőbb bíróság ideiglenesen engedélyezte a menekültek kitiltását

külföld
2017 szeptember 13., 06:12
Rögtönzött tüntetés New Yorkban 2017. június 29-én, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság először állította vissza részben Trump beutazási tilalmát. Szeptember 12-én a bíróság megengedte Trump kormányának, hogy ideiglenesen megtiltsa 24000 menekült beutazását.
photo_camera Rögtönzött tüntetés New Yorkban 2017. június 29-én, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság először állította vissza részben Trump beutazási tilalmát. Szeptember 12-én a bíróság megengedte Trump kormányának, hogy ideiglenesen megtiltsa 24000 menekült beutazását. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Tömör, indoklás és kifejtés nélküli közbenső határozatában (.pdf) az amerikai legfelsőbb bíróság ideiglenesen felfüggesztette Trump beutazási tilalmának ideiglenes felfüggesztését. Magyarán az amerikai kormány ideiglenesen megtagadhatja a belépést mintegy 24000 menekültnek, amíg döntés nem születik a beutazási tilalom ügyében kezdeményezett perben.

A közbenső határozat szövegéből nem derül ki, hogy a testület milyen arányban határozott a felfüggesztés felfüggesztéséről, nincs jegyzett ellenvélemény.

Trump utazási tilalmát a nyugati parti, San Franciscó-i székhelyű 9. körzeti fellebviteli bíróság függesztette fel - ez a bíróság azért illetékes az ügyben, mert Trump utazási tilalmát elsőként Hawaii támadta meg. Trump utazási tilalmában nemcsak a menekültek, hanem hat muzulmán többségű ország állampolgárainak beutazását is megtiltotta, még azokét is, akiknek rokonai élnek legálisan az Egyesült Államokban. A 9. körzeti bíróság határozatában részben ezt is felfüggesztette, azok, akiknek rokonaik - nagyszüleik, nagybátyjuk, nagynénjük, stb - élnek az Egyesült Államokban, továbbra is beutazhatnak. A kormány a határozatnak ezt a részét nem támadta meg, így a legfelsőbb bíróság sem hozott közbenső ítéletet az ügybben.

Magáról a beutazási tilalomról október 10-én tárgyal majd a bíróság.

A legfelsőbb bíróság júniusban fogadta be Trumpék keresetét, akkor hozott első közbenső ítéletében ideiglenesen vissza is állította az utazási tilalom egy részét - amely azokra vonatkozott, akiknek "nincsen valós kapcsolatuk az Egyesült Államokban élő vagy létező valós vagy jogi személlyel". A határozat értelmezése vitatott volt, részben azért, mert a bíróság nem határozta meg, hogy milyen rokoni kapcsolatot tekint valós kapcsolatnak. Példaként a házastársat és az anyóst említették. Részben pedig azért volt vitatható, mert a jogi személyekkel való kapcsolat meghatározásában szerepeltette azt a kitételt, hogy az nem szolgálhatja a kibújást az utazási tilalom alól.

Trump kormánya mindkét esetben a szűk értelemzést vette alapul, így a beutazás alapjának azt tekintette csupán, ha valakinek szülei, gyermekei, házastársa, testvérei, anyósa-apósa, veje, menye vagy eljegyzett párja élt az Egyesült Államokban. A jogi személyekre vonatkozó határozatot pedig igyekezett úgy értelemzni, hogy az ne vonatkozzon azokra a menekültekre, akik már bekerültek az amerikai menedékkérelmi rendszerbe, vagyis jogi kapcsolatban állnak a menekültek áttelepítését intéző hivatalokkal. Trumpék érvei szerint ez a kapcsolat túl áttételes ahhoz, hogy valósnak tekintsék, mert a menekültek nem közvetlenül kerültek kapcsolatba a hivatalokkal. Az érvelés iróniája, hogy Trumpék szerint a közvetítő a menekültek és a hivatalok között az amerikai kormányzat.

Ezt az értelmezést júliusi döntésében végül a honolului kerületi bíróság bírája, Derrick K. Watson írta felül. "A józan ész szerint a nagyszülők igenis közeli rokonok", mondta, és azt is, hogy a menekültek áttelepítését végző hivatalokkal már kapcsolatban álló menekültek igenis valós kapcsolatban állnak egy amerikai jogi személlyel, pláne, hogy az ő belépésüket addigra már az amerikai belbiztonsági minisztériumnak is jóvá kellett hagynia. Ezt a határozatot tartotta fenn a 9. kerületi bíróság, amely egyben elrendelte a beutazási tilalom ideiglenes felfüggesztését. A legfelsőbb bíróság most ezt a felfüggesztést függesztette fel, de csak a menekültek tekintetében. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.