Szijjártó Péter: Vannak országok, amik hangosan és szánalmasan dicsérik a kvótadöntést

POLITIKA
2017 szeptember 13., 09:53
comments 127

Kudarcnak és zsákutcának nevezte a menekültek belső elosztását célzó EU-s kvótaprogramot a Financial Timesnak adott interjújában Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarország 2 éve pontosan ugyanazt mondja, a kötelező kvótarendszer veszélyes, betarthatatlan, és ellentmond a józan észnek.

A Financial Times felidézte, hogy Angela Merkel német kancellár előző nap egy német lapnak adott interjúban azt mondta: „Nem lehet elfogadni, hogy egy kormány azt mondja, őt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete.”

Szijjártó Péter erről azt mondta, a magyar kormány komolyan veszi Merkel nyilatkozatát és az Európai Bíróság által a kvótaperben hozott ítéletet egyaránt, de a bírósági végzés nem teremtett jogi kötelezettséget Magyarországnak, további jogi viták lesznek a kvótadöntés tartalmáról. 

„Vannak országok, amik hangosan és szánalmasan dicsérik ezt a döntést”

– mondta Szijjártó, aki szerint a kvótarendszer teljesítési rátája eddig 25 százalékos, így igazságtalan Magyarországot hibáztatni a siker elmaradásáért.

Egyébként Szijjártó szerint Magyarország helye az EU-ban van, és ezt senki nem kérdőjelezheti meg.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Az ukrajnai oktatási törvényről (amiről itt olvasható a vendégposztunk) azt mondta: Magyarország minden diplomáciai erőforrását beveti a nemzetközi szervezetekben az ukrán kormány célkitűzéseivel szemben, mivel megdöbbentő a kisebbségi jogok ilyen jellegű csorbítása. „Nem tartom túlságosan európainak, hogy 11 éves kortól megvonják az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogot” – mondta.

„Oly sok európai politikus veti fel a jogállamiság kérdését a közép- és kelet-európai országokban – izgatottan várom, hogy ezek a politikusok most kifejezést adnak-e ugyanezen aggályaiknak ezzel az Európa-ellenes törvénnyel kapcsolatban” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. (MTI via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.