Merkel: Egyetlen ország van, amelyik nem fogadja el az Európai Bíróság ítéletét, és ez elfogadhatatlan

2017 szeptember 12., kedd 7:44
456
Fotó: Leon Kuegeler/Anadolu Agency

A gőzerővel kampányoló, a szeptember 24-i választásra készülő Angela Merkel ezúttal a Berliner Zeitungnak és keménykedett egy sort a magyar kormánnyal szemben is. A kereszténydemokrata CDU-t vezető politikus egyszerre igyekszik erősnek mutatkozni a bevándorlást mereven elutasító és azt pártoló választókkal - előbbieket a szigorúbb kitoloncolási feltételekkel, utóbbiakat a renitens európai országok ostorozásával próbálja megszólítani. 

A kancellárasszony az utóbbi polgároknak címkézve keddi interjújában kommentálta a magyar kormány álláspontját az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletével. Kérdésre válaszolva Merkel azt mondta, hogy "az unióban egyetértünk a külső határok védelméről, a segélyezés, valamint az afrikai országokkal folytatott migrációs partnerségek fontosságáról, és nagyrészt az új menedékjogi rendszerről is. 

"A menekültek szolidaritás alapján történő elosztását Európában jelenleg 28 közül három vagy négy ország utasítja el. A többiek kifejezték hajlandóságukat, hogy kooperáljanak, és az Európai Bíróság döntése még a szlovák miniszterelnök szerint is elfogadható. Egyetlen kormány van, amelyiket az Európai Bíróság ítélete nem érdekli, ez elfogadhatatlan."

A Berliner Zeitung újságírója erre visszakérdez, ez vajon Merkel szerint azt jelenti-e, hogy Magyarországot ki kell tenni az EU-ból.

"Ez azt jelenti, hogy Európa alapvető kérdésről, az európai jogközösségről van szó. Erről az októberi Európai Tanácson beszélnünk kell."

(Berliner Zeitung)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt