Beperelte a Google-t három nő, mert kevesebb pénzt kaptak ugyanazért a munkáért, mint a férfi kollégáik

külföld
2017 szeptember 14., 19:19
comments 324

Három nő, akik korábban a Google-nél dolgoztak, beperelték a céget, mert szerintük kevesebbet fizettek nekik ugyanazért a munkáért, mint a férfi kollégáiknak. A San Francisco-i bíróságon benyújtott kereset szerint a Google tisztában volt az egyenlőtlen helyzettel, de semmit sem tett a megoldásért. Azzal vádolják a céget, hogy az alacsonyabb fizetéssel, korlátozott előléptetési és fejlődési lehetőséggel diszkriminálja a női alkalmazottait. Közben a férfiak ugyanazzal a tapasztalattal magasabb pozícióban kezdhettek.

Az egyikük, Kelly Ellis,a cég korábbi szoftverfejlesztője a Twitteren azt írta, hogy nem csak a Google-t, hanem a többi céget is rá kell kényszeríteni arra, hogy változtasson az eddigi gyakorlatán és mindenkit igazságosan kompenzáljon.

link Forrás

Ellist 2010-ben ugyanolyan feltételekkel vették fel, mintha frissen került volna ki az egyetemről, pedig akkor már volt négy év tapasztalata. Közben egy férfi kollégája ugyanennyi tapasztalattal magasabb beosztásban kezdhetett. 

A Google-nél a dolgozók 70 százaléka férfi. A férfiak aránya a technológiai pozíciókban 80 százalék, a vezető beosztásokban pedig 75 százalékos.

A Google bérezési gyakorlata miatt egyébként már az amerikai munkaügyi minisztérium is vizsgálódik. A minisztérium már a 2015-ös vizsgálatánál is rendszerszintű aránytalanságokat talált a vállalatnál. Januárban a kormány pert is indított, hogy további adatokhoz férhessen hozzá. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.