Műholdfelvételek bizonyítják a mianmari etnikai tisztogatást

2017 szeptember 15., péntek 3:35
70
Az Amnesty International szakértőinek elemzése szerint a Planet.com műholdfelvételei is bizonyítjék, hogy a mianmari hadsereg falvaik felégetésével üldözi el a rohingyákat. Fotó: HO/AFP

Összehasonlító műholdfelvételeket tett közzé az Amnesty International Mianmar rohingyák lakta Rakhine államáról. A planet.com 2017. augusztus 27-én és 2017. szeptember 11-én rögzített felvételeinek elemzéséből szakértőik arra következtettek, hogy azok bizonyítják a rohingyák elleni "szervezett kampányt", vagyis azt, hogy a mianmari hadsereg tudatosan égeti fel falvaikat, hogy így kergesse el őket az országból.

A legfrissebb becslések augusztus utolsó hetétől mostanáig már csaknem 400 ezer rohingya menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. Mianmarban eredetileg 1,1 milliósra becsülték a rohingya népességet, vagyis már közel negyven százalékukat elüldözte a hadsereg.

Ezt már a mianmari kormány se tagadja, tájékoztatásuk szerint Rakhine állam rohingyák lakta falvainak legalább 30 százaléka néptelenedett el mostanra teljesen.

Mire már majdnem késő lett, a nemzetközi közösség is kezd észbe kapni. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtökön, amikor már harmadik hete üldözték a rohingyákat, azt mondta, hogy a mianmari demokrácia "sorsfordító pillanatához" érkezett. "Fontosnak tartom, hogy a nemzetközi közösség szót emeljen amellett, amit valamennyien az emberekkel szemben etnikai hovatartozásukra tekintet nélküli méltó bánásmódnak tartunk. Ennek az erőszaknak véget kell vetni, az üldözésnek le kell állnia" - jelentette ki londoni látogatásán.

Menekülő rohingyák a határ bangladesi oldalán. Fotó: Ahmed Salahuddin/NurPhoto

Egy nappal korábban Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is arról beszélt, hogy a rohingyák elleni támadások elfogadhatatlanok, a népcsoport katasztrofális helyzetbe került. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is sürgős lépéseket követelt az erőszak megfékezéséért.

Az Amnesty a műholdfelvételek, fényképek, videók és a tűzészlelések elemzése alapján arra jutott, hogy a hadsereg szervezett kampányban harmadik hete szisztematikusan égeti fel a rohingyák falvait. "A bizonyíték megcáfolhatatlan. A mianmari biztonsági erők módszeresen égetik fel Rakhine állam északi részét, hogy célzottan a rohingya népességet szorítsák ki az országból. Ne legyen senkinek kétsége, ez etnikai tisztogatás" - jelentette ki Tirana Hassan, a szervezet egyik igazgatója.

A szervezet beszámolója szerint a mianmari fegyveres erők bekerítik a falvakat, felgyújtják a házakat, a menekülőket pedig lelövik. Ez értékelésük szerint kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát. Saját nyilvántartásuk alapján mostanáig legalább 80 nagyobb tüzet gyújtottak a katonák 2017. augusztus 25., vagyis azóta, hogy a rohingya ARSA terrorszervezet megtámadott egy rendőrörsöt. Az Amnesty szerint az elmúlt négy évben ebben az időszakban egy hasonló méretű tűz sem volt az országnak ezen a részén, ez is azt bizonyítja, hogy most gyújtogatnak.

Az Amnesty beszámolója alapján az erőszak eszkalálódóban van. Megbízható jelentéseket kaptak arról is, hogy rohingya szélsőségesek rakhinei budhisták otthonait égetik fel bosszúból, bár ezeket a jelentéseket egyelőre független forrásból nem tudták megerősíteni. (Via BBC, Amnesty International)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt