Műholdfelvételek bizonyítják a mianmari etnikai tisztogatást

Az Amnesty International szakértőinek elemzése szerint a Planet.com műholdfelvételei is bizonyítjék, hogy a mianmari hadsereg falvaik felégetésével üldözi el a rohingyákat.Fotó: HO/AFP

Összehasonlító műholdfelvételeket tett közzé az Amnesty International Mianmar rohingyák lakta Rakhine államáról. A planet.com 2017. augusztus 27-én és 2017. szeptember 11-én rögzített felvételeinek elemzéséből szakértőik arra következtettek, hogy azok bizonyítják a rohingyák elleni "szervezett kampányt", vagyis azt, hogy a mianmari hadsereg tudatosan égeti fel falvaikat, hogy így kergesse el őket az országból.

A legfrissebb becslések augusztus utolsó hetétől mostanáig már csaknem 400 ezer rohingya menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. Mianmarban eredetileg 1,1 milliósra becsülték a rohingya népességet, vagyis már közel negyven százalékukat elüldözte a hadsereg.

Ezt már a mianmari kormány se tagadja, tájékoztatásuk szerint Rakhine állam rohingyák lakta falvainak legalább 30 százaléka néptelenedett el mostanra teljesen.

Mire már majdnem késő lett, a nemzetközi közösség is kezd észbe kapni. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtökön, amikor már harmadik hete üldözték a rohingyákat, azt mondta, hogy a mianmari demokrácia "sorsfordító pillanatához" érkezett. "Fontosnak tartom, hogy a nemzetközi közösség szót emeljen amellett, amit valamennyien az emberekkel szemben etnikai hovatartozásukra tekintet nélküli méltó bánásmódnak tartunk. Ennek az erőszaknak véget kell vetni, az üldözésnek le kell állnia" - jelentette ki londoni látogatásán.

Menekülő rohingyák a határ bangladesi oldalán.Fotó: Ahmed Salahuddin/NurPhoto

Egy nappal korábban Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is arról beszélt, hogy a rohingyák elleni támadások elfogadhatatlanok, a népcsoport katasztrofális helyzetbe került. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is sürgős lépéseket követelt az erőszak megfékezéséért.

Az Amnesty a műholdfelvételek, fényképek, videók és a tűzészlelések elemzése alapján arra jutott, hogy a hadsereg szervezett kampányban harmadik hete szisztematikusan égeti fel a rohingyák falvait. "A bizonyíték megcáfolhatatlan. A mianmari biztonsági erők módszeresen égetik fel Rakhine állam északi részét, hogy célzottan a rohingya népességet szorítsák ki az országból. Ne legyen senkinek kétsége, ez etnikai tisztogatás" - jelentette ki Tirana Hassan, a szervezet egyik igazgatója.

A szervezet beszámolója szerint a mianmari fegyveres erők bekerítik a falvakat, felgyújtják a házakat, a menekülőket pedig lelövik. Ez értékelésük szerint kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát. Saját nyilvántartásuk alapján mostanáig legalább 80 nagyobb tüzet gyújtottak a katonák 2017. augusztus 25., vagyis azóta, hogy a rohingya ARSA terrorszervezet megtámadott egy rendőrörsöt. Az Amnesty szerint az elmúlt négy évben ebben az időszakban egy hasonló méretű tűz sem volt az országnak ezen a részén, ez is azt bizonyítja, hogy most gyújtogatnak.

Az Amnesty beszámolója alapján az erőszak eszkalálódóban van. Megbízható jelentéseket kaptak arról is, hogy rohingya szélsőségesek rakhinei budhisták otthonait égetik fel bosszúból, bár ezeket a jelentéseket egyelőre független forrásból nem tudták megerősíteni. (Via BBC, Amnesty International)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.