Néhány kiszivárgott diplomáciai levél szerint Szaúd-Arábia közel volt ahhoz, hogy elfoglalja Katart

Több 444 videó?
Szeretném

Nemrég kiszivárogtak az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövetének e-mailjei, amelyben Yousef al-Otaiba arról írt, hogy Szaúd-Arábia közel volt ahhoz, hogy megszállja Katart. 

Egy idén májusban elküldött levelében a nagykövet arról írt egy volt amerikai diplomatának, Elliot Abramsnek, hogy Katar megszállása „mindenkinek megoldaná a problémáit. Szó szerint. És Abdullah király már nagyon közel volt ahhoz, hogy tegyen valamit, mielőtt meghalt”. Itt Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúdra utal, aki 2015-ben halt meg.

Yousef al-Otaiba és Susan RiceFotó: SAUL LOEB/AFP

Amikor az amerikai diplomata felhívta a figyelmét, hogy Katarban 250-300 ezeren élnek, al-Otaiba elmagyarázta neki, hogy ez miért nem jelentene gondot:

A külföldiek nem fognak beavatkozni. Ígérj fizetésemelést az indiaiaknak, ígérj fizetésemelést a rendőröknek, és ki fogja az életét kockáztatni, hogy harcoljon?”- utalt arra, hogy Katarban rendeget dél-ázsiai vendégmunkás él.

Elliot Abrams megjegyezte, hogy „Obama gyűlölte volna ezt, de az új srác...” „Pontosan”- reagált a Trumpra vonatkozó utalásra al-Otaiba.

Az Egyesült Arab Emírségek nagykövete eredetileg arra a kérdésre válaszolt, hogy vajon Jordánia megfogja-e szállni Katart. Egy hónappal a levélváltás után Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom bejelentette, hogy politikai és gazdasági blokád alá vonja Katart. Azzal vádolták az államot, hogy szélsőségeseket támogat. (Middle East Eye)