Néhány kiszivárgott diplomáciai levél szerint Szaúd-Arábia közel volt ahhoz, hogy elfoglalja Katart

külföld
2017 szeptember 14., 22:03
comments 62

Nemrég kiszivárogtak az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövetének e-mailjei, amelyben Yousef al-Otaiba arról írt, hogy Szaúd-Arábia közel volt ahhoz, hogy megszállja Katart. 

Egy idén májusban elküldött levelében a nagykövet arról írt egy volt amerikai diplomatának, Elliot Abramsnek, hogy Katar megszállása „mindenkinek megoldaná a problémáit. Szó szerint. És Abdullah király már nagyon közel volt ahhoz, hogy tegyen valamit, mielőtt meghalt”. Itt Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúdra utal, aki 2015-ben halt meg.

Yousef Al Otaiba és Susan Rice
photo_camera Yousef al-Otaiba és Susan Rice Fotó: SAUL LOEB/AFP

Amikor az amerikai diplomata felhívta a figyelmét, hogy Katarban 250-300 ezeren élnek, al-Otaiba elmagyarázta neki, hogy ez miért nem jelentene gondot:

A külföldiek nem fognak beavatkozni. Ígérj fizetésemelést az indiaiaknak, ígérj fizetésemelést a rendőröknek, és ki fogja az életét kockáztatni, hogy harcoljon?”- utalt arra, hogy Katarban rendeget dél-ázsiai vendégmunkás él.

Elliot Abrams megjegyezte, hogy „Obama gyűlölte volna ezt, de az új srác...” „Pontosan”- reagált a Trumpra vonatkozó utalásra al-Otaiba.

Az Egyesült Arab Emírségek nagykövete eredetileg arra a kérdésre válaszolt, hogy vajon Jordánia megfogja-e szállni Katart. Egy hónappal a levélváltás után Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom bejelentette, hogy politikai és gazdasági blokád alá vonja Katart. Azzal vádolták az államot, hogy szélsőségeseket támogat. (Middle East Eye)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.