Néhány kiszivárgott diplomáciai levél szerint Szaúd-Arábia közel volt ahhoz, hogy elfoglalja Katart

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nemrég kiszivárogtak az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövetének e-mailjei, amelyben Yousef al-Otaiba arról írt, hogy Szaúd-Arábia közel volt ahhoz, hogy megszállja Katart. 

Egy idén májusban elküldött levelében a nagykövet arról írt egy volt amerikai diplomatának, Elliot Abramsnek, hogy Katar megszállása „mindenkinek megoldaná a problémáit. Szó szerint. És Abdullah király már nagyon közel volt ahhoz, hogy tegyen valamit, mielőtt meghalt”. Itt Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúdra utal, aki 2015-ben halt meg.

Yousef al-Otaiba és Susan RiceFotó: SAUL LOEB/AFP

Amikor az amerikai diplomata felhívta a figyelmét, hogy Katarban 250-300 ezeren élnek, al-Otaiba elmagyarázta neki, hogy ez miért nem jelentene gondot:

A külföldiek nem fognak beavatkozni. Ígérj fizetésemelést az indiaiaknak, ígérj fizetésemelést a rendőröknek, és ki fogja az életét kockáztatni, hogy harcoljon?”- utalt arra, hogy Katarban rendeget dél-ázsiai vendégmunkás él.

Elliot Abrams megjegyezte, hogy „Obama gyűlölte volna ezt, de az új srác...” „Pontosan”- reagált a Trumpra vonatkozó utalásra al-Otaiba.

Az Egyesült Arab Emírségek nagykövete eredetileg arra a kérdésre válaszolt, hogy vajon Jordánia megfogja-e szállni Katart. Egy hónappal a levélváltás után Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom bejelentette, hogy politikai és gazdasági blokád alá vonja Katart. Azzal vádolták az államot, hogy szélsőségeseket támogat. (Middle East Eye)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.