Nem követett el bűncselekményt a fideszes, aki másfél milliárdot tüntetett el a vagyonnyilatkozataiból

POLITIKA
2017 szeptember 17., 13:53
comments 275

Még februárban mutatta be a Direkt36 Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselőt, aki

1,5 milliárdot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozataiban.

Az egyik, Farkas résztulajdonában álló cég ugyanis 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd mezőgazdasági támogatást szerzett, ebből azonban a képviselő csak 925,5 milliót tüntetett fel a parlamenti bevallásaiban. Ha ez nem lenne elég, a kormánybiztosként a Mezőhegyesi Ménesbirtokot is irányító képviselő nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban két olyan céget, amiben tulajdonrésze volt.

A cikk nyomán Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Most megkapta az értesítést, hogy az ügyben indított nyomozást megszüntették, ugyanis

a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat indoklása szerint Farkas nem követett el költségvetési csalást, hiszen nem okozott vagyoni hátrányt sem a magyar költségvetés alrendszereinek, sem az Európai Unió pénzalapjainak azzal, hogy valótlan összegeket szerepeltetett a vagyonnyilatkozatában.

Nyomozás ezért eleve csak hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult, de ebben meg a nyomozók megállapították, hogy

Farkas bizonyára nem is tudta, hogy rosszul tölti ki a vagyonnyilatkozatot.

A nyomozók szerint ugyanis a képviselő a cége főkönyvelőjétől írásban kért tájékoztatást a vagyonnyilatkozatai kitöltésekor, hogy milyen támogatási összegeket írjon be, de sajnos elbeszéltek egymás feje mellett, és a főkönyvelő nem azokat az összegeket küldte, amiket a vagyonnyilatkozatba kellett volna írni. Így jött létre évek alatt a másfél milliárdos különbség.

Ezen kívül a nyomozók azt is kiderítették, hogy Farkas azért nem tüntette fel a tulajdonrészeit, bizonyos cégekben, mert sajnos el is felejtette, hogy az adott cégekben van tulajdonrésze. De nyugalom, amint felhívták rá a figyelmét az újságírók, utánanézett, és kiegészítette a vagyonnyilatkozatát. (A nyomozásban egyébként az elévülés miatt csak 2014 utáni vagyonnyilatkozatokat vizsgálták.)

Szóval Farkas nem használt fel hamis magánokiratot sem, ezt ugyanis csak úgy lehet megtenni, ha az elkövető tisztában van vele, hogy az általa felhasznált adatok hamisak.

A nyomozók szerint Farkas Sándornál nem ez a helyzet, a képviselő csak „nem kellő gondossággal, alapossággal járt el”, mikor kitöltötte a vagyonnyilatkozatait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.