Nem követett el bűncselekményt a fideszes, aki másfél milliárdot tüntetett el a vagyonnyilatkozataiból

POLITIKA
2017 szeptember 17., 13:53
comments 277

Még februárban mutatta be a Direkt36 Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselőt, aki

1,5 milliárdot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozataiban.

Az egyik, Farkas résztulajdonában álló cég ugyanis 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd mezőgazdasági támogatást szerzett, ebből azonban a képviselő csak 925,5 milliót tüntetett fel a parlamenti bevallásaiban. Ha ez nem lenne elég, a kormánybiztosként a Mezőhegyesi Ménesbirtokot is irányító képviselő nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban két olyan céget, amiben tulajdonrésze volt.

A cikk nyomán Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Most megkapta az értesítést, hogy az ügyben indított nyomozást megszüntették, ugyanis

a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat indoklása szerint Farkas nem követett el költségvetési csalást, hiszen nem okozott vagyoni hátrányt sem a magyar költségvetés alrendszereinek, sem az Európai Unió pénzalapjainak azzal, hogy valótlan összegeket szerepeltetett a vagyonnyilatkozatában.

Nyomozás ezért eleve csak hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult, de ebben meg a nyomozók megállapították, hogy

Farkas bizonyára nem is tudta, hogy rosszul tölti ki a vagyonnyilatkozatot.

A nyomozók szerint ugyanis a képviselő a cége főkönyvelőjétől írásban kért tájékoztatást a vagyonnyilatkozatai kitöltésekor, hogy milyen támogatási összegeket írjon be, de sajnos elbeszéltek egymás feje mellett, és a főkönyvelő nem azokat az összegeket küldte, amiket a vagyonnyilatkozatba kellett volna írni. Így jött létre évek alatt a másfél milliárdos különbség.

Ezen kívül a nyomozók azt is kiderítették, hogy Farkas azért nem tüntette fel a tulajdonrészeit, bizonyos cégekben, mert sajnos el is felejtette, hogy az adott cégekben van tulajdonrésze. De nyugalom, amint felhívták rá a figyelmét az újságírók, utánanézett, és kiegészítette a vagyonnyilatkozatát. (A nyomozásban egyébként az elévülés miatt csak 2014 utáni vagyonnyilatkozatokat vizsgálták.)

Szóval Farkas nem használt fel hamis magánokiratot sem, ezt ugyanis csak úgy lehet megtenni, ha az elkövető tisztában van vele, hogy az általa felhasznált adatok hamisak.

A nyomozók szerint Farkas Sándornál nem ez a helyzet, a képviselő csak „nem kellő gondossággal, alapossággal járt el”, mikor kitöltötte a vagyonnyilatkozatait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt