A Fidesz simán beállt az ellenzéki korrupcióellenes törvényjavaslat mögé

A korrupciós bűncselekmények hosszabb üldözhetősége helyes és indokolt követelés – ezzel magyarázta a kormánypártok támogató álláspontját hétfőn újságírók előtt Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke. Azt mondta, felvethetők bizonyos arányossági megfontolások, hiszen a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének emelését célzó, most benyújtott jobbikos Btk.-módosítási javaslat szerint egy gondatlan alakzatnál is ugyanolyan hosszú lenne az elévülés, mint a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknél.

Gulyás erről az ATV-ban is beszélt. Azt mondta, a törvényalkotási bizottság egyhangúlag fogadta el az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében. De azt is mondta, hogy szerinte nem ez a legfontosabb kérdés a korrupciós bűncselekmények üldözésével kapcsolatban.

A kérdésről Vágó Gábor korábbi LMP-s politikus kezdeményezett népszavazást, és el is indította az ahhoz szükséges aláírásgyűjtést, amelyhez többek között az LMP és a Momentum is csatlakozott. Itt írtunk arról, hogy a Fidesz miért állhatott oda a kezdeményezés mellé, röviden, hogy úgy intézzék el a korrupciós népszavazást, mint a vasárnapi zárvatartást és a Nolimpiát.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Korábban azt is mondta, hogy népszavazást a választások előtt már nem lehetne tartani, és kétséges, hogy az elévülési idő 12 évre növeléséért a társadalom több mint 50 százaléka elmenne szavazni. Ha egyébként egyetértés, konszenzus van, felesleges a közvetlen demokrácia egyébként 5-6 milliárd forintba kerülő eszközét alkalmazni – mondta a kvótanépszavazásra hónapokat és milliárdokat költő Fidesz politikusa.

Gulyás Gergely a – reggel a Momentum által is támadott – Polt Péter vezetése alatt álló Legfőbb Ügyészség korrupciós ügyekben játszott szerepéről újságírói kérdésre válaszolva azt mondta:a független közjogi intézményekre vonatkozó durva vádakat nem tartja előremutatónak.

A Fidesz új frakcióvezetője arról is beszélt az ATV-ben, hogy szeretett a törvényalkotási bizottság elnökeként dolgozni, és nem kifejezetten örült az új kinevezésének, de a közösség akaratát fontosabbnak tartja a saját érdekeinél. (MTI, ATV)