Hatalmas a verseny a harmadik helyért a német parlamenti választáson

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy dologhoz nem fér kétség: Angela Merkel és pártszövetsége, a CDU-CSU magabiztos győzelmet fog aratni vasárnap a németországi parlamenti választásokon. Az elmúlt egy hónapban felvett közvélemény-kutatások közül abban is tíz százalékponttal vezettek a keresztény pártok a szociáldemokraták előtt, amelyikben a leggyengébben szerepeltek. A három legfrissebb, a múlt héten felvett kutatás szerint a CDU-CSU 13-17 ponttal vezethet a teljes népességen belül 20-23 százalékos támogatottsággal bíró szociáldemokraták előtt. Merkelék előnye nagyobb, mint a harmadik legnagyobb párt támogatottsága.A harmadik helyért viszont rendkívül kiélezett a verseny, négy párt is hibahatáron belül van egymáshoz képest. Összességében a szélsőjobboldali Alternative für Deutschlandnak (AfD) van a legjobb esélye a dobogóra, ezt az elmúlt napokban valamennyi kutató 10 százalék fölé méri. Az mindenesetre már biztos, hogy bő fél évszázad után a szélsőjobboldal újra bejuthat a német parlamentbe.

A dobogóra a szélsőjobboldal mellett a szélsőbaloldalnak van a legjobb esélye, a Die Linkét szintén mérték 10 százalékra. A CDU-CSU hagyományos szövetségese, a liberális FDP a mérések javában 9, a zöldek 8 pont körül állnak. Utóbbiak támogatása stabil, az FDP támogatottsága változékonyabb, az augusztus végi visszaesés után szeptemberben inkább növekvő a trend. (Via DW, a közvélemény-kutatási eredményeket a Wikipedián összesítik.)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.