Hatalmas a verseny a harmadik helyért a német parlamenti választáson

külföld
2017 szeptember 18., 05:39
comments 103

Egy dologhoz nem fér kétség: Angela Merkel és pártszövetsége, a CDU-CSU magabiztos győzelmet fog aratni vasárnap a németországi parlamenti választásokon. Az elmúlt egy hónapban felvett közvélemény-kutatások közül abban is tíz százalékponttal vezettek a keresztény pártok a szociáldemokraták előtt, amelyikben a leggyengébben szerepeltek. A három legfrissebb, a múlt héten felvett kutatás szerint a CDU-CSU 13-17 ponttal vezethet a teljes népességen belül 20-23 százalékos támogatottsággal bíró szociáldemokraták előtt. Merkelék előnye nagyobb, mint a harmadik legnagyobb párt támogatottsága.A harmadik helyért viszont rendkívül kiélezett a verseny, négy párt is hibahatáron belül van egymáshoz képest. Összességében a szélsőjobboldali Alternative für Deutschlandnak (AfD) van a legjobb esélye a dobogóra, ezt az elmúlt napokban valamennyi kutató 10 százalék fölé méri. Az mindenesetre már biztos, hogy bő fél évszázad után a szélsőjobboldal újra bejuthat a német parlamentbe.

A dobogóra a szélsőjobboldal mellett a szélsőbaloldalnak van a legjobb esélye, a Die Linkét szintén mérték 10 százalékra. A CDU-CSU hagyományos szövetségese, a liberális FDP a mérések javában 9, a zöldek 8 pont körül állnak. Utóbbiak támogatása stabil, az FDP támogatottsága változékonyabb, az augusztus végi visszaesés után szeptemberben inkább növekvő a trend. (Via DW, a közvélemény-kutatási eredményeket a Wikipedián összesítik.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt