Hatalmas a verseny a harmadik helyért a német parlamenti választáson

Egy dologhoz nem fér kétség: Angela Merkel és pártszövetsége, a CDU-CSU magabiztos győzelmet fog aratni vasárnap a németországi parlamenti választásokon. Az elmúlt egy hónapban felvett közvélemény-kutatások közül abban is tíz százalékponttal vezettek a keresztény pártok a szociáldemokraták előtt, amelyikben a leggyengébben szerepeltek. A három legfrissebb, a múlt héten felvett kutatás szerint a CDU-CSU 13-17 ponttal vezethet a teljes népességen belül 20-23 százalékos támogatottsággal bíró szociáldemokraták előtt. Merkelék előnye nagyobb, mint a harmadik legnagyobb párt támogatottsága.A harmadik helyért viszont rendkívül kiélezett a verseny, négy párt is hibahatáron belül van egymáshoz képest. Összességében a szélsőjobboldali Alternative für Deutschlandnak (AfD) van a legjobb esélye a dobogóra, ezt az elmúlt napokban valamennyi kutató 10 százalék fölé méri. Az mindenesetre már biztos, hogy bő fél évszázad után a szélsőjobboldal újra bejuthat a német parlamentbe.

A dobogóra a szélsőjobboldal mellett a szélsőbaloldalnak van a legjobb esélye, a Die Linkét szintén mérték 10 százalékra. A CDU-CSU hagyományos szövetségese, a liberális FDP a mérések javában 9, a zöldek 8 pont körül állnak. Utóbbiak támogatása stabil, az FDP támogatottsága változékonyabb, az augusztus végi visszaesés után szeptemberben inkább növekvő a trend. (Via DW, a közvélemény-kutatási eredményeket a Wikipedián összesítik.)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.