Másfélszer annyi török kér menedéket Németországban, mint tavaly

Jelentősen megnövekedett a Németországban menedéket kérő török állampolgárok száma a tavalyi törökországi sikertelen puccskísérlet nyomán, az előző év azonos időszakához képest 2017-ben 55,4 százalékkal több kérelmet nyújtottak be – közölte a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF).

Németországban 4408 török állampolgár kért menedéket január és augusztus között, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2836-an.

A 2017 eleje óta kérvényt benyújtott török menedékkérőknek csak a negyede kapott oltalmazotti státust, ami így is közel háromszorosa a tavalyi 8,2 százaléknak.

A belügyminisztérium szerint csak áprilisban legkevesebb 262 török diplomata és katona adott be menedékkérelmet a 2016-os hatalomátvételi kísérlet nyomán.

Törökországban egy év alatt 111 000 állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 000-t felfüggesztettek az állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba helyeztek a haderő, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a sajtó és más ágazatok alkalmazottaiból azzal a gyanúval, hogy közük lehetett a puccskísérlethez. (MTI)