1772 kilométert tett meg egyetlen feltöltéssel egy elektromos busz

Soha ekkora távot egyetlen feltöltéssel még nem tett meg elektromos jármű, a rekorder idáig egy együléses német kísérleti autómodell volt, ami 1631 kilométert haladt még 2011-ben. 

A két darab tetőre szerelt akkumulátorral ellátott, 18 tonnás Proterra busz egy indianai tesztpályán hozta össze ezt az eredményt. És bár az világos, hogy utasokkal megrakva, városi közlekedésben alkalmazva a 12 méteres busz ennél majd kisebb távokat fog megtenni egyetlen töltéssel, az eredmény így is meggyőző. A tervek szerint amúgy nagyjából majd 550 kilométert akarnak kihozni a buszból egyetlen töltéssel éles forgalomban. 

A következő nagy kihívás a vállalat előtt az ár mérséklése lesz. Amit lehetővé tehet majd az is, hogy számos nyugati országban a közeljövőben nagy mennyiségben jelenhet meg majd állami igény is a teljesen elektromos buszokra. 

A Porterra növekedési problémája lehet, hogy kifejezetten drága buszokat gyárt, viszont abban bíznak, hogy mivel a lítium-akkumulátorok ára meredeken esik, és mivel lehetőség van az alkatrészek tömeges termelésére is, faragni tudnak az árakból. 

A vállalat azt állítja, egyelőre több a megrendelési igény, mint amennyit teljesíteni tudnak: a Los Angeles-i és a kaliforniai gyáruk heti három-három buszt tud per pillanat gyártani, de reményeik szerint jövőre már ennek a duplájára lesznek képesek. (Quartz)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.