Végre felteszik az Echo TV-n az egyetlen fontos kérdést: A bioételekkel foglalkozó fiatalokból lesznek a új Lenin-fiúk?

2017 szeptember 19., kedd 10:20
151

„Ön szerint (...) ezek a fair trade kereskedelem.. meg bioételekkel foglalkozó fiatalok... ők lesznek az új Lenin-fiúk?”

Látszólag ezt a kérdést tette fel tegnap Fricz Tamás politológusnak, a CÖF agyvelejének az Echo TV műsorvezetője.

Ideológiai alapozásként:

  • fair trade - a méltányos vagy becsületes kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért;
  • bioélelmiszer - minél inkább természetes körülmények között termesztett-nevelt-előállított, adalék, és más kémiai anyagoktól (például műtrágya, nővényirtó, hormon, antibiotikum) mentes élelmiszer;
  • Lenin-fiúk - a Tanácsköztársaság idején működő 200 fős kommunista halálosztag;

Először én is azt hittem, hogy ez valami dupla- vagy triplacsavar, egy vicc eleje, vagy vége, ami csak azért hangzik ilyen hihetetlen ostobaságnak, mert valamit kihagytak a klipből a vágásnál.

Megnéztem a teljes videót, a bioételes rész 02:38-tól.

„Vannak ezek a polgári engedetlenségnek nevezett mozgalmak, vagy tüntetésecskék, amik egyelőre még nem tömegesek itt Magyarországon. Ön szerint ezek a kicsit moralizáló, kicsit nárcisztikus, ilyen fair trade kereskedelem.. meg bioételekkel foglalkozó fiatalok... ők lesznek az új Lenin-fiúk?”

Szóval a Coub-ban tényleg van egy vágás, mert az "Ön szerint" nem közvetlenül a fair trade előtt van, de ez a lényegen nem változtat.

„Van benne valami hasonlóság kétségtelen tény, ugyanis a gyökereket ha megnézzük, hogy honnan jönnek ezek a kezdeményezések, ezek a tulajdonképpen majdhogynem anarchista típusú megmozdulások, utcai performanszok, és így tovább, akkor Gene Sharp és egy Saul Alinsky nevű urakat kell említenünk, akik elméleti megalapozói voltak a... tulajdonképpen egy új forradalmi kezdeményezésnek, az úgynevezett autokratikus vagy diktatórikus rendszerek forradalmi legyőzésének elméletét dolgozták ki több pontban.”

- válaszolja egyébként a kérdésre Fricz Tamás.

Összefoglalom:

Biouborka -> Fair trade csokoládé -> Moralizálás -> Saul Alinsky -> Polgári engedetlenség -> Tüntetésecske -> Forradalom -> Kommunista halálosztagok

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt