Végre felteszik az Echo TV-n az egyetlen fontos kérdést: A bioételekkel foglalkozó fiatalokból lesznek a új Lenin-fiúk?

Média
2017 szeptember 19., 10:20
comments 151

„Ön szerint (...) ezek a fair trade kereskedelem.. meg bioételekkel foglalkozó fiatalok... ők lesznek az új Lenin-fiúk?”

Látszólag ezt a kérdést tette fel tegnap Fricz Tamás politológusnak, a CÖF agyvelejének az Echo TV műsorvezetője.

link Forrás

Ideológiai alapozásként:

  • fair trade - a méltányos vagy becsületes kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért;
  • bioélelmiszer - minél inkább természetes körülmények között termesztett-nevelt-előállított, adalék, és más kémiai anyagoktól (például műtrágya, nővényirtó, hormon, antibiotikum) mentes élelmiszer;
  • Lenin-fiúk - a Tanácsköztársaság idején működő 200 fős kommunista halálosztag;

Először én is azt hittem, hogy ez valami dupla- vagy triplacsavar, egy vicc eleje, vagy vége, ami csak azért hangzik ilyen hihetetlen ostobaságnak, mert valamit kihagytak a klipből a vágásnál.

Megnéztem a teljes videót, a bioételes rész 02:38-tól.

link Forrás

„Vannak ezek a polgári engedetlenségnek nevezett mozgalmak, vagy tüntetésecskék, amik egyelőre még nem tömegesek itt Magyarországon. Ön szerint ezek a kicsit moralizáló, kicsit nárcisztikus, ilyen fair trade kereskedelem.. meg bioételekkel foglalkozó fiatalok... ők lesznek az új Lenin-fiúk?”

Szóval a Coub-ban tényleg van egy vágás, mert az "Ön szerint" nem közvetlenül a fair trade előtt van, de ez a lényegen nem változtat.

„Van benne valami hasonlóság kétségtelen tény, ugyanis a gyökereket ha megnézzük, hogy honnan jönnek ezek a kezdeményezések, ezek a tulajdonképpen majdhogynem anarchista típusú megmozdulások, utcai performanszok, és így tovább, akkor Gene Sharp és egy Saul Alinsky nevű urakat kell említenünk, akik elméleti megalapozói voltak a... tulajdonképpen egy új forradalmi kezdeményezésnek, az úgynevezett autokratikus vagy diktatórikus rendszerek forradalmi legyőzésének elméletét dolgozták ki több pontban.”

- válaszolja egyébként a kérdésre Fricz Tamás.

Összefoglalom:

Biouborka -> Fair trade csokoládé -> Moralizálás -> Saul Alinsky -> Polgári engedetlenség -> Tüntetésecske -> Forradalom -> Kommunista halálosztagok

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.