Csongrád megye átnevezéséről tárgyal a parlament

Az Országgyűlés szerdán tárgyalja Lázár János egyik fontos javaslatát, ami 

Csongrád-Csanádra nevezné át a jelenlegi Csongrád megyét.

A parlament ülése reggel 9 órakor kezdődik, az első négy napirendi pontban nemzetközi szerződések kihirdetéséről tárgyalnak a képviselők, miután ezt letudták, elmondhatják a véleményüket a megyeátnevezési javaslatról.

Az indítvány meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne. Lázár János indoklása szerint a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a „történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni”.

A mai formájában ismert Csongrád megyét az 1950-es megyerendezéskor alakították ki, amikor hozzácsatolták a megszűnő Csanád megye Torontáli (Kiszombori) járását és Központi (Makói) járását. Bár a Csongrád megyei Tanács alakuló ülésén Kiss Imre makói polgármester inkább Csanád-Csongrádra változtatta volna a megye nevét, elutasították a javaslatát. Legutóbb a Jobbik nevezte volna át Csongrád-Csanád-Torontálra.

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése a nyáron határozatban támogatta Lázár János kéttagú ötletét. 

A miniszter egyébként Pest megye nevét is átírta volna Pest-Pilisre, de megyei közgyűlés ezt nem szavazta meg. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.