Razziákat tartott a spanyol csendőrség a katalán kormánynál a függetlenségi népszavazás miatt

külföld
2017 szeptember 20., 09:04
comments 21

Több katalán kormányzati épületben házkutatást tartott a spanyol csendőrség szerdán Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett.

A Reuters szerint kilenc kormányzati hivatalban intézkednek hatóságok, többek között a gazdasági, a munkaügyi, külügyi, a jóléti, a telekommunikációs és adóügyi tanácsnokságokon, amelyek helyi szinten a minisztériumoknak felelnek meg.

A Mossos D'Esquadra rendőrei.
photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Az El Pais szerint 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát.

A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-jei önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres.

Azokat a katalán polgármestereket, akik jelezték, hogy támogatják a népszavazást, berendelte az ügyészség.

Katalán tüntetők tiltakoznak a spanyol hatóságok házkutatásai ellen.
photo_camera Katalán tüntetők tiltakoznak a spanyol hatóságok házkutatásai ellen. Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak úgy reagált: ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián és sérti az állampolgárok alapvető jogait. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze. Több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.