Razziákat tartott a spanyol csendőrség a katalán kormánynál a függetlenségi népszavazás miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több katalán kormányzati épületben házkutatást tartott a spanyol csendőrség szerdán Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett.

A Reuters szerint kilenc kormányzati hivatalban intézkednek hatóságok, többek között a gazdasági, a munkaügyi, külügyi, a jóléti, a telekommunikációs és adóügyi tanácsnokságokon, amelyek helyi szinten a minisztériumoknak felelnek meg.

Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Az El Pais szerint 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát.

A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-jei önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres.

Azokat a katalán polgármestereket, akik jelezték, hogy támogatják a népszavazást, berendelte az ügyészség.

Katalán tüntetők tiltakoznak a spanyol hatóságok házkutatásai ellen.Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak úgy reagált: ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián és sérti az állampolgárok alapvető jogait. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze. Több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen. (Reuters/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.