Még a választások előtt, februárban jön a következő EU-s vizsgálóbizottság

A Fidesz és a kormány nem szereti, ha az Európa Parlamenti vizsgálóbizottságai Magyarországon mászkálnak. A kisvasutas látogatás előtt komolyan ment a lobbi, hogy inkább a választások után jöjjenek megnézni, hogy mire költjük a pénzt. Ebben az értelemben viszont nincs nagy szerencséjük, mert a Költségvetési Ellenőrző Bizottság után most a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság delegációja érkezik vizsgálódni Magyarországra, úgy tudjuk a február 12-i héten.

Először egy héttel ezelőtt Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő írta meg Facebookján, hogy jöhet a nőügyi vizsgálat. Akkor ezt írta:

„Tucatnyi alkalommal szavazták le vagy tartózkodtak a nők jogait megerősítő javaslatoknál, illetve gáncsoltak el olyan kezdeményezéseket, amelyek elismerték a nők szerepét és erősítették volna helyüket a társadalomban. Legutóbb ezen a héten kedden tartózkodtak egy olyan jelentés megszavazásakor, amely többek között a nemek közötti egyenlőség szempontját érvényesítő költségvetés-tervezést szorgalmazta, mint a nemi alapú erőszak megelőzésének és leküzdésének egyik eszközét.”

Úgy tudjuk, hogy most a Fideszt is sorait között tudó Európai Néppárt (EPP) próbált közbenjárni, hogy a delegáció csak a jövő tavaszi választás után jöjjön Magyarországra, de nem sikerült elintézniük a dolgot, így február 12-én érkezhet a delegáció.