Hatalmas Kalasnyikov-emlékművet avattak a héten Moszkvában, de tévedésből egy náci géppisztoly tervrajzát öntötték rá ki bronzból

2017 szeptember 22., péntek 7:49
165

Akkora bakit követett el Szalavat Scserbakov orosz szobrász, amit elég kevesen húztak meg a köztéri szobrászat történetében, bár a dolog valószínűleg nem igazán az ő hibája volt.

Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

Scserbakov az alkotója annak a hatalmas, talapzattal együtt úgy 9 méter magas emlékműnek, amit e hét keddjén avattak fel Moszkvában, a belváros egyik legforgalmasabb útkereszteződésében. A szobor főalakja maga a legendás fegyvertervező, Mihail Kalasnyikov, aki a róla elnevezett fegyvert a kezében tartva, bronzba öntve álldogál. A három emelet magas emlékmű talapzatát további bronz domborművek díszítik. Az egyik ilyenen szúrta ki egy járókelő a hibát: az alkotó meg akarta örökíteni a híres lőfegyver műszaki rajzát is, csakhogy ami az alapzatra került, az nem az, hanem az 1942-ben hadrendbe állított német STG-44-es rajza.

A dolog a tévesztésen felül azért különösen pikáns, mert Kalasnyikovot többen vádolták azzal, hogy híres találmánya, az AK-47-es valójában az STG-44 koppintása. A két fegyver külsőleg valóban igencsak hasonlít egymásra, de az AK 47-es belső mechanikája különbözik a kategóriateremtő német fegyverétől. Az STG-44-esről az a legenda, hogy a nevét - Sturmgewehr, ennek rövidításe az STG  - maga Adolf Hitler találta ki.

A szobrász először azt nyilatkozta, hogy ha kiderül, hogy tévesztett, szívesen kijavítja, de ahhoz egy szakértőnek előbb ki kell mondania, hogy az emlékművön tényleg a német fegyver rajza szerepel. Amit állítása szerint ellenőriztetett egy orosz múzeummal, akik rábólintottak, hogy igen, ez az AK 47-es ábrája.

Pénteken viszont egy illetékes nyilvánosan elismerte a tévedést és közölte, hogy a szobrász nemsokára eltávolítja és kijavítja a bronz tervrajzot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt