A fegyverkészítők oroszországi napja alkalmából Moszkvában szobrot állítottak Mihail Kalasnyikovnak

KULTÚRA
2017 szeptember 19., 12:46
Pap áldja meg Mihail Kalasnyikov moszkvai szobrát.
photo_camera Pap áldja meg Mihail Kalasnyikov moszkvai szobrát. Fotó: Vlagyimir Asztapkovics / Szputnyik

A szoborkompozíción Kalasnyikov 4 méter magas alapzatra felállított 5 méteres alakja egy AK-47-est tart a kezében. (A szobor Szalavat Scserbakov munkája, akinek 14 méter magas, 2 méteres talapzaton álló Vlagyimir fejedelem-szobrát a Kremlnél tavaly novemberben avatták fel Vlagyimir Putyin elnök részvételével. Ő a szerzője Germogen (Hermogenész) pátriárka és I. Sándor cár emlékművének is, amiket 2013-ban és 2014-ben lepleztek le, szintén a Kreml közelében.)

A szobrász korábban azt mondta:

„Sokan azt akarták, hogy Kalasnyikov fegyvertelen legyen, de mi úgy csináltuk meg, hogy a szerző úgy tekint a géppisztolyára, mint egy műalkotásra, mint például egy Stradivari-hegedűre.”

photo_camera Fotó: Vlagyimir Asztapkovics / Szputnyik

A moszkvai Szadavoje kolco körúton, a régen fegyverkovácsok lakta utcaköz, az Oruzsejnij pereulok közelében felállított alkotás Oroszország Hadtörténeti Társasága, a moszkvai önkormányzat és a fejlett technológiájú termékek (köztük fegyverek) exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalat kezdeményezésére jött létre.

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, aki a hadtörténeti társaság elnökeként szólalt fel az ünnepségen, azt mondta: Kalasnyikov „az orosz ember legjobb tulajdonságait testesítette meg”, és az általa létrehozott fegyver „Oroszország igazi kulturális brandje”. Szergej Csemezov, a Rosztyeh vezetője szerint a Kalasnyikov-féle automata fegyver „a megbízhatóság jelképeként” marad fenn a történelemben, és arra biztatta az ifjú nemzedéket, hogy „kövessék az ügy és a haza iránti önzetlen odaadásnak” azt a példáját, amit a fegyverkonstruktőr képviselt.

Kalasnyikov 2013-ban 94 évesen hunyt el. A nevét viselő vállalat a lőfegyverek mellett ma már fejlett elektronikájú hadfelszelést és vodkát is gyárt, sőt szabadidő- és sportruházatot is. Az elterjedtsége miatt a „kézifegyverek Coca-Colájaként” is emlegetett, a Szovjetunióban 1949-ben rendszeresített Kalasnyikov-gépkarbélyokból több tucatnyi országban becslések szerint 200 millió darabot gyárthattak. Több mozgalom és szervezet emblémája mellett a fegyver a mai napig alkotóeleme Mozambik címerének.

A moszkvai ünnepségen a rendőrök őrizetbe vettek egy militarizmus ellen tiltakozó magányos tüntetőt, aki „A fegyverkonstruktőr – a háború konstruktőre” feliratú plakáttal jelent meg a helyszínen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.