A fegyver, ami minden balhéban benne volt, benne van és benne is lesz

  • A szabadságért és a szabadság ellenegyaránt tüzeltek vele.
  • A függetlenségért a lázadók, az elnyomásért az elnyomók tüzeltek vele.
  • Komolyból, brahíból, játszásiból.
  • Gyerekek, nők és férfiak, feketék, fehérek, ázsiaiak, mindenki.
  • Felfegyvereztek, majd lefegyvereztek, gyártották, majd megsemmisítették, majd megint gyártották.
  • Hol a düh, hol a magabiztosság, hol az öröm, hol a bánat szimbóluma.
  • 59 kép az elmúlt 36 évből. Kalasnyikovok a világ körül.
  • Arról, hogy ki is volt Mihail Kalasnyikov, és mitől bitang az általa feltalált gépkarabély, itt olvashat.

UNITA Fighters
Angola, 1977. Általában nem szoktak rövidnadrágban lövöldözni, a szovjet ember még a strandon sem visel ilyen öltözéket, pedig milyen jól áll a Kalasnyikovnak a forró nadrág. Afrikában persze minden másképp van.

UGANDA-CHILD SOLDIER
1986, Uganda. Az a helyre kis retikül is egy Kalasnyikov. Az NRA-szervezet katonája, egy árva ugandai lány már túl van a nehezén, Museveni csapatával öt év polgárháború után legyőzték Obote második rezsimjét. Az árvák szüleit Obote emberei gyilkolták le, a legbátrabb harcosok lettek belőlük.

UGANDA-WAR-WOMAN

1986, Uganda. A harmincéves Grace Kyabeishiki, a háborúban született gyermekével és fegyverével. Ő is az NRA harcosa volt. A fegyver nem Kalasnyikov, de az AK-ba is való lőszerrel működik.

YEMEN-CIVIL WAR-FIGHTERS

Jemen, 1986. A helyi szocialista párt fegyveresei Aden közelében. Azért van fegyver kezükben, mert a kormánypárt tüzet nyitott a jemeni szocialista párt kongresszusára. Kéthetes polgárháború következett.

BOSNIA WAR

1992, Bosznia, Szarajevo. Ez a hangulat már ismerősebbnek tűnhet, a Tito-éra utáni polgárháborúban járunk. Tito-szobor, Kalasnyikov, üdítő, jugoszláv katona.

AFGHANISTAN-AFGHAN HOTELS

Afganisztán, Kabul, 1992. Mudzsahedín harcos feszít fegyverével egy elegáns kabuli hotelben. Az imperializmusnak lőttek, a hotelek új vendégei a szélsőséges fegyveresek.

CHECHNYA-FIGHTER

Groznij, Csecsenföld, 1995. Csecsen fegyveres orosz fegyverrel, amivel a megszálló oroszokat lövi. A háta mögött pedig az oroszok lőttek szét egy házat - ágyúval.

CHECHNYA-RUSSIA-WAR-WOMEN

Groznij, Csecsenföld, 1995.  A helyszín ugyanaz, de a szereplők mások. A nők Kalasnyikovot ölelgetnek a csecsen függetlenség vezéralakja, Dudajev portréja előtt.

WEST BANK-PALESTINIAN POLICE

Ciszjordánia, 1995. Palesztin rendőr és egy tízéves gyermek az izraeli csapatok kivonulását ünneplik Tulkaremben.

RETRO-LIBERIA-TAYLOR'S REBEL-YOUNG BOY

Monrovia, Libéria, 1996. A helyi diktátor, Charles Taylor egyik katonáját látjuk. A srác 8 éves.

BRITAIN-ARMS RESTITUTION

Egyesült Királyság, 1997. A britek fegyveramnesztiát hirdettek az északír béke egyik állomásaként. Aki leadta a fegyverét, azt nem büntették meg. A képen egy nyomozót látunk.

ZAIRE-CHILD SOLDIER-TUTSI REBEL

Goma, Zaire, 1996. Durvább vizekre eveztünk megint. A srác tutszi harcos, és éppen Mobutu elnök hatalmát igyekszik társaival megtörni. Ez volt az első kongói háború kezdete. (A kezében ugyan nem Kalasnyikov van, de annak koppintott változata.)

MEXICO-EPR

Guerrero, 1996. Latin-Amerikában először járunk: ezek a mexikói fegyveresek, a Népi Forradalmi Hadsereg harcosai és a kormány uralmát próbálják megtörni Guerreróban. Itt éppen arra emlékeznek, hogy 1960-ben megölték minden mexikói forradalm gerilla példaképét, Rojast.

ALBANIA-POLICE

Tirana, 1997. Ha ismernek albán viccet, akkor ezen a képen sem fognak meglepődni. Igen, itt egy albán rendőrt látunk, teljes menetfelszerelésben. Azért teker egyébként, hogy odaérjen az amerikai nagykövetséghez. Rengetegen akartak ugyanis menekültstátuszt kérni az USA-tól, amit meg kellett akadályozni.

ZAIRE-REBELLION-TROOPS

Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság, 1997. Emlékeznek még a tutszi srácra? Na, itt már a győzelmet ünneplik a tutszik, Afrikában pedig új ország született. A lázadók vezére, Kabila győzelmét ünneplik a diktátor Mobutu felett.  SIERRA LEONE-COUP-NIGERIANS

Freetown, Sierra Leone, 1997. Ha meglőnek Kalasnyikovval, lőjj vissza Kalasnyikovval! A katonák éppen egy Sierra Leone-i ostromot próbálnak visszaverni, miután a nigériai hadsereg bombázta a fővárost.

KOSOVO-ALBANIE

Tropoje, Albánia, 1999. Újra ropognak a fegyverek a Balkánon, de ez már a koszovói albánok és a szerbek ügye. A néni Észak-Albániában került lencsevégre, itt volt a koszovói albánok hátországa a szerbek ellen. Koszovó azóta független státuszt élvez.

IRAQ-US

Bagdad, Irak, 2000. Önök is kevesellték már a Közel-Kelet büszke, bajuszos katonáit? Hát tessék, ők frissen végzett iraki katonák, akik ekkor még leginkább egy újabb iráni-iraki háborúra számítottak, nem az amerikaiakra.

ISRAEL-MIDDLE EAST

Betlehem, Izrael, 2000. Végre egy kisgyerek, aki nem igazi, hanem egy fából készült Kalasnyikovval szórakozik. Erre már egy hete nem volt módja az izraeli rendőrök és a palesztin fegyveresek összecsapása miatt, de ez a szombat nyugis maradt.

AFGHANISTAN-US-ATTACKS-BIN LADEN

Afganisztán, 2001. Na, tessék! A férfi, aki nemsokára felforgatja az egész világot. Oszama bin-Láden katonáival pózol valahol az afgán hegyekben (videófelvétel). Júniusban járunk, pár hónap és lángba borul New York.

FILE-COLOMBIA-MONO JOJOY

La Macarena, Kolumbia, 2001. Ő sem él már, pedig a rettegett kolumbiai gerillacsoport, a FARC vezetője volt. Jorge Briceno 2001-ben persze még ereje teljében volt, itt éppen azt ünneplik, hogy több száz katonájukat elengedte a hadsereg. Bricenót 2010-ben megölték végül. És hogy azóta mi történt a FARC-kal? Itt elolvashatja, elég érdekes.

MIDEAST-PALESTINIAN-ISRAEL

Dzsenin, Ciszjordánia, 2001. Tűzszünet van Izrael és a palesztinok között, ám a feszültség óriási. Ennek a fiúnak a rokonait egy lövöldözésbe fulladt fogolycserében lőtték le.

AFGHANISTAN-US ATTACKS-ENDURNG FREEDOM-MUJAHEDIN

Tora Bora, Afganisztán, 2001. Már túl vagyunk a a World Trade Center elleni támadáson, az USA Afganisztánban rohamoz. A hegyekben élő tálib fegyveresek harckészültségben vannak, bár uralmuk már nem tart soká. Illetve még bármi jöhet, azóta az USA kivonulóban Afganisztánban, és kérdés, hogy ezek jóvágású fegyveresek nem akarnak-e megint balhét (De.).

AFGHANISTAN-US ATTACKS-ENDURING FREEDOM-MUJAHEDIN-AL QAEDA BASE

Tora Bora, Afganisztán, 2001. Ami szép, az szép és érdek nélkül tetszik. Az arc, a puskacső és ez a fantasztikus sapka, a tekintetről nem is beszélve.

MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN-SHIP

Eilat, Izrael, 2002. Általában így utaznak a Kalasnyikovok a nagyvilágban, hogy aztán a célállomás tűzbe boruljon. Mondjuk pont ezek a fegyverek nem. A palesztinoknak címzett szállítmányt az izraeliek elcsípték a Vörös tengeren, 500 darab gépkarabély kiterítve.

MIDEAST-PALESTINIAN-ISRAEL

Gáza, 2002. Obeid édesanyja azért zokog, mert fiát, akinek fegyverét tartja és csókolgatja, az izraeli katonák lelőtték a Gázai övezetben. Azt hitték, hogy a Fatah tagjánál pokolgép van, de nem volt.

MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN

Ramallah, Ciszjordánia, 2002. Palesztin férfi, Kalasnyikovval a kezében lazán átslattyog az úttesten. Mindezt azért teheti meg, mert az izraeli hadsereg kivonult a városból, egyedül Jasszer Arafat palesztin vezetőt és házát őrizték. A város fellélegzett.

COTEIVOIRE-CRISE-KORHOGO