Orbán Varsóban: Politikai indíttatású inkvizíció áldozatai a lengyelek

politika
2017 szeptember 22., 09:54
comments 143

Orbán Viktor pénteken Varsóban találkozott Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel, és együtt háborogtak az Európai Bizottság viselkedésén.

Az Európai Bizottság több vonalon is folytat eljárásokat a lengyel kormánnyal szemben a jogállamiság leépítése miatt, többek között az alkotmánybíróság átalakítása illetve a bíróságok politikai felügyelet alá helyezése a problémájuk. A bizottság most azt fontolgatja, hogy kéri a tanácsot, indítsa el az EU-s szerződés 7-es cikkelyében foglalt eljárást, ami a legsúlyosabb szankció az EU-n belül.

Orbán Viktor kiállt a lengyel kormány mellett, és így fogalmazott:  

"A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok."

Politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak nevezte a bizottság törekvéseit. 

Hozzátette még, hogy Magyarország szolidáris lesz minden tagállammal, amelyet hasonló sérelem él. (A hetes cikkely alapján Lengyelországon kívül Magyarország ellen készülnek még eljárni uniós intézmények, csak a mi esetünkben nem a bizottság, hanem az Európai Parlament a kezdeményező.)

Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni - mondta még.

Utána Szydlóval arról beszéltek, hogy milyen fontos nem megengedni, hogy bevándorló ország legyen abból az országból, amelyik nem akar bevándorló ország lenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.