Észak-Korea: Csak akkor használunk atombombát, ha megtámadnak minket

külföld
2017 szeptember 23., 19:29
comments 266

Észak-Korea külügyminisztere magyar idő szerint szombat este beszélt az ENSZ New York-i közgyűlésén. A legfontosabb mondata így hangzott:

"Észak-Korea felelős atomhatalom, így csak akkor használ nukleáris fegyvert, ha támadás éri."

Ezen a héten a kubai rakétaválság (1962) óta volt legközelebb a világ egy atomháborúhoz, legalábbis a politikusok nyilatkozatai alapján. Észak-Korea vezetője és az USA elnöke konkrétan egymás országának teljes megsemmisítésével fenyegettek.

Ehhez képest most úgy tűnik, hogy Észak-Korea lépett előbb vissza egyet.

Ri Jong Ho az ENSZ-ben 2017. szeptember 23-án.
photo_camera Ri Jong Ho az ENSZ-ben. Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Persze az észak-koreai külügyminiszter nem fukarkodott a keménykedésben. Azt mondta, hogy jöhetnek bármilyen szankciók, továbbra is kitartanak eddigi politikájuk (vagyis az atomfegyverek további fejlesztése és tesztelése) mellett. 

Azt is mondta, hogy az USA miatt van szükségük atomfegyverre, hogy ne merjen Amerika megszálló csapatokat küldeni Koreába. 

Trumpról pedig azt mondta, hogy "megháborodott" és "gonosz" és "öngyilkos politikája van". 

Később a beszédben fenyegetőzött még, és azt mondta, hogy Trump provokációja nyomán a koreai rakéták el fogják érni az USA-t. 

Néhány órával a koreai külügyminiszter beszéde előtt amerikai bombázók repültek el Észak-Korea közvetlen közelében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.