Merkel győzött, de nagyon nem lehet boldog

külföld
2017 szeptember 24., 14:16
comments 568
photo_camera Merkel eredményt értékel Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Az első, urnazárás utáni eredménybecslések szerint Angela Merkel és pártszövetsége győzött ugyan a német választásokon, de 32,5 százalékos eredményével a vártnál gyengébb eredményt ért el. Négy éve a CDU-CSU 41,5 százalékkal nyert. 

A szociáldemokraták idén, az exit pollok alapján 20 százalék körüli eredménnyel számolhatnak, ami szintén kevesebb, mint amire sokan számítottak. Ha a hétfő reggeli hivatalos eredmény is az exit pollok mentén alakul, akkor könnyen lehet, hogy az SPD és a CDU/CSU is legrosszabb eredményét könyvelheti el a '40-es évek óta. 

A bevándorlásellenes Alternative für Deutschland viszont az első jelek szerint komoly sikert ért el története első parlamenti választása során - 13,5 százalékos eredménnyel a harmadik legerősebb párt lehet a Bundestagban. 

A közszolgálati ZDF exit pollja is hasonló eredményt mutat, mint a szintén közszolgálati ARD és a Tagesschau adatai: 

CDU/CSU: 33.5%
SPD: 21% 
AfD: 13% 
FDP-ALDE (Liberálisok): 10% 
LINKE (Baloldal): 9% 
GRÜNE (Zöldek): 9%

A közszolgálati csatorna már forrásaira hivatkozva korábban azt írta, és nem sokkal 18 óra után 

Manuela Schwesig, a párt elnökhelyettese hivatalosan is megerősítette, hogy ilyen eredmények mellett a szocdemek nem fogják folytatni a kormányzást a pártszövetség oldalán. 

Martin Schulz, a szocdem jelölt a párt nagygyűlésén szintén megerősítette, hogy végetért egy korszak. Nagy üdvrivalgás fogadta a bejelentést:

Előzetesen a felmérések azt mutatták, hogy a CDU-CSU pártszövetség győzelmét nem fenyegeti veszély, a kérdés csak a koalíciós kormány összetétele lehet. A legvalószínűbb forgatókönyvnek a kereszténydemokrata-keresztényszociális szvetség illetve az SPD közös kormányzásának folytatása volt várható, illetve B-tervként felmerült, hogy ha a kispártok valóban megerősödnek, Angela Merkel kancellár pártszövetsége a liberális FDP-vel és a Zöldekkel közösen alakít kabinetet. 

Most biztossá vált, hogy csak a B-terv működhet. Korábban ugyanakkor mind a liberális FDP, mind a Zöldek elzárkóztak az úgynevezett (nevét a három párt színkombinációjából eredeztető) Jamaika-koalíció ötletétől, de ezzel együtt is nehéz elképzelni, hogy végül ne jutnának valamifajta egyezségre. 

Németországban 61,5 millióan voltak jogosultak választani vasárnap reggel 8 és 18 óra között. A választásnak egyetlen fordulója van, nincs se érvényességi, se eredményességi küszöb. 


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt