Félmilliárd forint uniós támogatást nyert el Matolcsy Ádám bútorgyára

Matolcsy Ádám a Sziget VIP-ben.Fotó: Botos Tamás/444

A Balaton Bútorgyár 498 millió forint támogatást kap az Európai Unió Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjának (Vekop) forrásaiból - írja a Magyar Nemzet. A cégnek tavaly mindössze 266 ezer forint volt a nyeresége, egy évvel korábban, az előző tulajdonosok idején viszont még 110 millió forint. 

A gyár Matolcsy Ádám közvetett tulajdonában van, 2015-ben szerezte meg egy olyan hitelből, amit nagybátyja, Szemerey Tamás Növekedési Hital Bankja folyósított, a forrás pedig a Matolcsy György által indított kedvezményes vállalkozási hitelprogramból származott. (Azóta megvette az Origót is.)

A brüsszeli pénzt az Okosiroda a jövő generációi számára című projektre kapja a bútorgyár, ennek keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen „kísérleti mintairodát” alakítanak ki. 

A projekt-összefoglalóban az olvasható, hogy a vállalkozás „az Y generáció irodahasználati szokásaira, az ott végzendő munka- és egyéb tevékenységek, ergonómiai, pszichológiai és funkcionális igényeire keres válaszokat”, írja a Magyar Nemzet. Sőt, „trendkutatással és piackutatással” is foglalkoznak, és az összefoglaló szerint  

„a projekt olyan társadalmi, gazdasági problémára kíván választ adni, aminek jelentősége közvetlenül még nem érezhető”.