Matolcsy fia megvette az Origót

POLITIKA
2017 június 28., 14:42
comments 220

Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. megvette az origo.hu nevű kormánypárti híroldalt eddigi tulajdonosától, a Száraz István tulajdonában álló New Wave Media Kft-től – közölte a New Wave Media Zrt. az MTI-vel, éppen az év legmelegebb napján.

Száraz István megtartja vezérigazgatói tisztségét, később "stratégiai tanácsadó" lesz. Matolcsy Ádám nyilatkozott is:

a New Wave Media Group Zrt. nemcsak az egyik legnagyobb elérésű hazai online médiaportfólió és a magyar internetes tartalomszolgáltatás úttörője, hanem megújulni képes cégcsoport, amely reményeik szerint a "közeljövőben előremutató technológiai megoldásokkal rázza fel az itthoni online médiapiacot",

idézi az MTI. Az Origó egyébként amellett, hogy fideszes üzeneteket juttat el széles olvasóközönségéhez, a jövő nagy fejlesztésein is dolgozik: 340 millió forint állami pénzből dolgoznak az email 2.0-n.

Matolcsy Ádám eddig is az Origo valódi tulajdonosaként viselkedett, mint a közelmúltban a Fidesz-médiáról írt cikkünkben írtuk, egyik alkalommal még Orbán Viktort felkereste az híroldal ügyében.

A Matolcsy-család egyébként nagy sorozatban van. Matolcsy György unokatestvérei, a Szemerey-fivérek nemrég megvették a Pécsi Sörfőzdét, Szemerey Tamás az egyik legnagyobb magyar bank, az MKB húsz százalékával gazdagodott. Matolcsy Ádám nagybátyja bankjától, a Növekedési Hitel Banktól kapott hitelből vette meg bútorgyárát, a Balaton Bútort (ez a cég nagyjából nullszaldósan működik).

Száraz István – aki a közlemény szerint továbbra is megtartja a welovebudapest.hu és -balaton.hu portáljait – egyik cége, az S. Plissken Kft. éppen a múlt héten kezdett üzemeltetni egy új bárt a budapesti Klauzál utcában, Black Swan néven. (A bárt természetesen sokat futtatta az Origó és a Welovebudapest is.)

Hogy a Magyar Stratégia Zrt. miből vásárolta meg az Origót, az rejtély. A cégben a tavaly év végi mérleg szerint százmillió forint körüli saját tőke volt, az utóbbi két évben összesen 170 millió forint nyereséget termelt. Eközben az Origo / New Wave egy monstrum cég, tavaly 5,3 milliárdos árbevétel mellett félmilliárd forint nyereséget csinált, több milliárdos tétel lehetett a megvásárlása. 

Igaz, már korábban sem lehetett tudni, hogy Száraz István miből vásárolta meg az Origót a Magyar Telektomtól 2015 végén – bár később a Matolcsy György-féle alapítványok döbbenetes költéseiből talán megtudtuk, hogy honnan volt a pénz.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.