Hogy olvas újságot a mesterséges intelligencia és mit lát a képeken?

előadás
2017 szeptember 27., 13:02

A szeptemberi Budapest Science Meetup-on Varjú Zoltán (Precognox, Head of Data Science) arról beszélt, hogyan használható kép és tartalomelemzésre a mesterséges intelligencia.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

Egy időben a csapból is a migrációs válság folyt, lehetetlen lett volna minden, a témában megjelent cikket elolvasni. Úgy döntöttünk átadjuk a teret a mesterséges intelligenciának, ezt a munkát nyugodtan elveheti tőlünk. Több mint negyvenezer cikket gyűjtöttünk be a hozzájuk tartozó képekkel együtt.

Topik modellt készítettünk, hogy lássuk, a szövegek és a képek milyen témákat mutatnak be. Arcfelismerést végeztünk minden képen, majd a saját magunk által betanított neurális hálókkal megnéztük milyen nemű és korú embereket szeretnek illusztrációként használni az online médiában és milyen érzelmek jellenek meg a bemutatott emberek arcán.

Előadásunkban röviden bemutatjuk az alkalmazott technikák hátterét és velük kinyert adatokat összevetjük a menekültekről vezetett hivatalos statisztikákkal. Lehet tippelni! Torzít-e a média?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.