Lázár szerint a magyar állam teljesítménye csak a rossz számítási módszer miatt került egy szintre Libériával

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Amikor tavaly Magyarország a versenyképességi mutatói alapján 6 helyet esett vissza a Világgazdasági Fórum rangsorán (a 69. helyre), Varga Mihály még azzal hárította el a rossz eredményt, hogy nehezen vehető komolyan az elemzés, mert az nagyobb részben a megkérdezett néhány tucat vállalatvezető szubjektív véleményét tükrözi.

Amikor idén sikerült visszakapaszkodnunk a 60. helyre, a nemzetgazdasági miniszter már úgy nyilatkozott, hogy a Világgazdasági Fórum rangsorában az ország komoly előrelépést mutatott fel a pénzügyi és tőkepiacok intézményrendszerének változásában.

A csütörtöki kormányinfón Sarkadi Zsolt kollégánk megkérdezte Lázár Jánostól, hogy akkor a kormány komolyan veszi a Világgazdasági Fórum rangsorát vagy nem. 

Rossz módszertan alapján készült, de komolyan vesszük

- magyarázta az ellentmondást Lázár. 

A versenyképességi elemzés másik érdekessége, hogy amikor azt veszi sorra, hogy az állami intézmények hogyan teljesítenek (pl.: mennyire kedvezményezi az állam a kedvenc vállalkozásait vagy mennyire átlátható a döntéshozás), Magyarország a 137-es lista 101. helyén áll 3,5 ponttal. Libéria is pont ugyanennyit ért el.  

Lázár Jánosnak erre is egyszerű magyarázata volt:

„Rossz a számítási módszer.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.