Lázár szerint a magyar állam teljesítménye csak a rossz számítási módszer miatt került egy szintre Libériával

2017 szeptember 28., csütörtök 12:48
68

Amikor tavaly Magyarország a versenyképességi mutatói alapján 6 helyet esett vissza a Világgazdasági Fórum rangsorán (a 69. helyre), Varga Mihály még azzal hárította el a rossz eredményt, hogy nehezen vehető komolyan az elemzés, mert az nagyobb részben a megkérdezett néhány tucat vállalatvezető szubjektív véleményét tükrözi.

Amikor idén sikerült visszakapaszkodnunk a 60. helyre, a nemzetgazdasági miniszter már úgy nyilatkozott, hogy a Világgazdasági Fórum rangsorában az ország komoly előrelépést mutatott fel a pénzügyi és tőkepiacok intézményrendszerének változásában.

A csütörtöki kormányinfón Sarkadi Zsolt kollégánk megkérdezte Lázár Jánostól, hogy akkor a kormány komolyan veszi a Világgazdasági Fórum rangsorát vagy nem. 

Rossz módszertan alapján készült, de komolyan vesszük

- magyarázta az ellentmondást Lázár. 

A versenyképességi elemzés másik érdekessége, hogy amikor azt veszi sorra, hogy az állami intézmények hogyan teljesítenek (pl.: mennyire kedvezményezi az állam a kedvenc vállalkozásait vagy mennyire átlátható a döntéshozás), Magyarország a 137-es lista 101. helyén áll 3,5 ponttal. Libéria is pont ugyanennyit ért el.  

Lázár Jánosnak erre is egyszerű magyarázata volt:

„Rossz a számítási módszer.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt