Az USA minimálisra csökkenti a havannai nagykövetségét, és nem javasolja a Kubába utazást az amerikaiaknak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egyesült Államok minimálisra csökkenti havannai nagykövetsége munkatársainak számát – jelentették amerikai hírügynökségi források, majd Rex Tillerson külügyminiszter hivatalosan is megerősítette.

Az AP arról írt, hogy a diplomatái számának csökkentése mellett az USA határozatlan ideig felfüggeszti a vízumkiadását is Havannában. A külföldi tudósítóknak rendezett telekonferencián pedig egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő elmondta: kockázatosnak tartják amerikai állampolgárok kubai utazását, ezért óva intik őket az utazástól.

Washington attól tart, hogy amerikai állampolgárok célzott támadások célpontjai lehetnek Kubában. Washington lépése megfigyelők szerint válasz az amerikai diplomaták Havannában történt rejtélyes megbetegedéseire. Tavaly óta legalább 21 amerikai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Az átfogó orvosi vizsgálatok még folynak, de azt már mindegyiküknél megállapították, hogy valamilyen agyi károsodás érte őket.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége.Fotó: Yamil Lage / AFP

Amerikai álláspont szerint a diplomatákat „akusztikus támadások” érték: a gyanú szerint eddig nem azonosított hangkibocsátó szerkezetek okozhatták a maradandó egészségügyi károsodásokat. Az USA közvetlenül ugyan sosem vádolta meg Kubát az „akusztikus támadások” elkövetésével, de mindig azt hangoztatta, hogy Kubának nemzetközi egyezményben foglalt kötelessége a területén szolgálatot teljesítő diplomaták és családtagjaik épségének megóvása.

A héten közepén Rex Tillerson amerikai és Bruno Rodriguez Parilla kubai külügyminiszter Washingtonban zárt ajtók mögött tárgyalt, és bár nem nyilatkoztak, sőt közleményt sem adtak ki, de Heather Nauert külügyi szóvivő azt mondta: a két külügyminiszter „határozott és őszinte” légkörben megvitatta az amerikai diplomaták különös és egyelőre még nem is pontosan diagnosztizált megbetegedéseit. Kuba mindig következetesen tagadta, hogy köze lett volna az „akusztikus támadásokhoz”, és a kubai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának vitájában azt mondta: vizsgálatot indítottak az ügyben, de eddig nem sikerült azonosítani a betegséget.

Rex Tillerson kora délután közleményben erősítette meg a kiszivárogtatott információkat. Közölte, hogy az amerikai lépések célja az amerikai diplomaták és személyzet biztonságának garantálása, és hogy az Egyesült Államok fenntartja diplomáciai kapcsolatait Kubával, az amerikai politikát pedig továbbra is az USA nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekei vezérlik.

Havannában a külügyminisztérium amerikai ügyekben illetékes osztályvezetője „elhamarkodottnak” minősítette a washingtoni döntést, aminek mindenképpen kihatása lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Josefina Vidal a sajtótájékoztatóján azt mondta: Kuba továbbra is szeretné folytatni a két ország hatóságainak „aktív együttműködését”.  (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.