Enyhítették Hagyó Miklós büntetését

bűnügy
2017 szeptember 29., 06:36

Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét pénteken. Hagyó első fokon még két év felfüggesztettet kapott. 

Az ügyészség a tavaly januári ítélet után súlyosbításért fellebbezett, és annak megállapítását kérte, hogy Hagyóék bűnszervezetben sikkasztottak a BKV-tól. A bíróság azonban úgy döntött, hogy még tavalyi büntetés is sok volt Hagyónak. 

Most hivatali visszaélés és - felbujtóként elkövetett - hűtlen kezelés bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A volt politikus 2010 augusztusa és 2011 februárja között előzetes letartóztatásban is volt.

Két másik vádlott esetében viszont súlyosbította a bíróság az elsőfokú ítéletet. Antal Attilát, a BKV egykori vezérigazgatóját két év börtönre ítélték, hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt. A BKV volt kommunikációs igazgatója pedig három év letöltendőt kapott.

Egész 2010 benne van ebben az ügyben

Hagyó Miklós ügye a 2010-es választási kampány az egyik legfontosabb témája volt, az ellene felmerülő vád volt MSZP - SZDSZ koalíció romlottságának a szimbóluma.

Hozzá kötődött az úgynevezett "nokiás doboz", vagyis az a vád, hogy bankjegyekkel teletömött kis dobozokban passzolgatták egymásnak a lopott pénzt a fővárosi önkormányzat és a BKV vezetői. A vád szerint a főpolgármester-helyettesként működő Hagyó Miklós társaival a BKV-ból rendszeresen sikkasztott. 

Hagyó Miklós az egyik tárgyaláson, 2017. szeptember 7-én.
photo_camera Hagyó Miklós az egyik tárgyaláson, 2017. szeptember 7-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésétől (2006. szeptember) évről évre egyre népszerűtlenebb lett az MSZP - SZDSZ kormány, az utcai zavargások majd a csúnyán elvesztett szociális népszavazás pedig teljesen padlóra küldte a kormánypártokat. 

Mindezekre jött rá a Hagyó-botrány, amit akkori MSZP-s pletykák szerint éppen úgy belülről szivárogtattak ki, mint az őszödi beszédet: e magyarázat szerint Hunvald György 7. kerületi polgármesterrel vívott hatalmi háborúja miatt került Hagyó Miklós a figyelem középpontjába. Hunvaldot addigra már szintén megvádolták korrupciós ügyekkel. 

Demszky Gábor környezete pedig azt terjesztette, hogy a szabad demokrata főpolgármester már nem ura a helyzetnek, mert az MSZP sakkban tartja, és Hagyó átvette tőle a hatalmat. 

A Hagyó-ügy nemcsak a jól kommunikálható doboz miatt lett fontos jelképe azoknak az éveknek, hanem a körülötte menő kavarások, pletykák, vádaskodások, szivárogtatások és a Fidesz felé induló helyezkedések is tökéletesen illusztrálják a korabeli hangulatot.

Lassan elolvadt a vád

Még a baloldali kormányok idején elindultak a rendőrségi eljárások, letartóztatták például a BKV egyik volt vezérigazgatóját, és 2010 februárjában, két hónappal a választások előtt az MSZP felfüggesztette Hagyó párttagságát is. Ez szintén jól jellemzi az egykori hangulatot: teljes volt a káosz, botrányos lopások sorozatáról lehetett hallani, de a kormánypárt embereit is bármikor elvihették a rendőrök.

A nyomozás és a per eddigi fordulatairól itt írtunk részletesen, a lényeg, hogy a vád fokozatosan olvadt el. A koronatanúk sorra vonták vissza a vallomásaikat, azt mondták, hogy kényszer hatására vallottak Hagyó ellen, konkrétan a nokiás dobozról szóló sztorit is visszavonták.

Hagyóéket ebben a perben 1,49 milliárd forint elsikkasztásával vádolták, ezeket fiktív szerződésekkel szívták ki BKV-ból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.