A spanyol rendőrség lezárta a vasárnapi népszavazás szavazóköreit Katalóniában

Több 444 videó?
Szeretném

A spanyol kormány katalóniai megbízottja közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét, "teljesen lehetetlenné" téve a népszavazás megtartását.

A tervezett népszavazás hátteréről és téttjéről itt írtunk részleteseben

Enric Millo, a madridi központi kormány legmagasabb rangú katalóniai tisztségviselője elmondta, hogy a spanyol csendőrség ügynökei bírói felhatalmazással átkutatták szombaton a katalán kormány kommunikációs központját, és működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna.

A spanyol kormány megbízottja ennek kapcsán kizárta annak a lehetőségét, hogy "megtartsanak egy tényleges referendumot a katalán regionális kormány által biztosítani ígért garanciák mellett".

Fotó: Guillaume Pinon/NurPhoto

A katalán vezetők előzőleg azt ígérték, hogy a spanyol alkotmánybíróság döntése ellenére megtartják a vasárnapi népszavazást.

Párhuzamosan ezzel, a spanyol rendőrség lezárt 1300 iskolaépületet Katalóniában. A tervezett népszavazás 2315 szavazóhelye között szerepeltek volna ezek is. 

Madridból több ezer rendőrt vezényeltek a régióba. Számos iskolában jelenleg is függetlenségpárti aktivisták vannak: diákok és szüleik, akik nem mentek haza pénteken tanítás után, hogy így biztosítsák az épületek nyitva tartását vasárnapig. A Reuters helyi forrása szerint 163 iskola lehet elfoglalva. 

A hatóságok folyamatosan foglalnak le mindent, ami egy népszavazáshoz kellhet, például a szavazólapokat. Az ügyészség pedig utasítást adott ki, hogy kapcsoljanak le minden honlapot, ami a népszavazással kapcsolatos, illetve tartóztassanak le bárkit, aki a tiltás ellenére is szervezi a szavazást. 

A katalánok vezető politikusa, Carles Puigdemont szerint viszont mindezek ellenére meg fogják tartani a népszavazást vasárnap. (MTI, BBC)