Közös hadgyakorlatot tart Irak és Irán

2017 szeptember 30., szombat 15:53
36

A hadgyakorlatra az Iránt és Irakot elválasztó határ iraki kurdisztáni régióhoz közeli részén kerül sor, mint egyértelmű reakció a Bagdad és Teherán által illegitimnek tekintett kurd népszavazásra. 

A közös gyakorlat híre valószínűleg tovább fogja növelni a feszültséget a régióban, pedig azok eddig sem voltak visszafogottak, miután a környező országok tiltakozása ellenére az iraki kurdok 93 százalékos egyetértésben szavaztak a függetlenségi szándékukról. 

A népszavazást nemcsak a területi egységét féltő Irak, de Irán és Törökország is élesen támadta, mivel attól tartottak, hogy ez esetleg lendületet adhat az országaikban élő kurdoknak hasonló ötletekhez. 

A gyakorlat a következő napokban fog zajlani a határszakaszon. Az iraki hadsereg kedden már részt vett egy közös hadgyakorlaton a törökökkel, ezt szitén az iraki határhoz közel tartották. 

A Kurdisztán Regionális Kormány (KRG) nem volt hajlandó átengedni az eddig ellenőrzésük alá tartozó határátkelőket, pedig a népszavazás kiírása miatt ezt a szankciót találta ki korábban Irak, Irán és Törökország. 

Az iraki védelmi minisztérium már jelezte, hogy tervezik átvenni az irányítást a kurd felügyelet alatt álló határszakaszoknál, mindezt Teheránnal és Ankarával együttműködve. Hogy ez hogyan nézne ki a gyakorlatban, arra nem tértek ki. 

Pénteken Irak már megtiltotta a nemzetközi járatoknak, hogy a kurd régióba repüljenek. (Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt