A katalán elnök azt ígérte, hogy ha győznek az igenek, kihirdeti a független katalán köztársaságot

külföld
2017 október 01., 21:12
comments 170

Carles Puigdemont, Katalónia elnöke vasárnap késő este az európai vezetőkhöz szóló televíziós üzenetében más katalán vezetőkkel együtt bejelentette, hogy „a remény és szenvedés ezen napján”Katalónia népe kiérdemelte a függetlenséget, és ha a népszavazáson az igenek győznek, akkor kihirdeti a Spanyolországtól független katalán köztársaságot. Úgy fogalmazott, hogy az ajtót megnyitották az egyoldalú függetlenségi nyilatkozathoz. Az Európai Unió többé nem fordíthatja el a fejét – mondta Puigdemont.

Carles Puigdemont volt katalán elnök
photo_camera Carles Puigdemont katalán elnök megérkezik a szavazóhelységbe. Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency

Mariano Rajoy spanyol kormányfő ezzel szemben este azt mondta, nem volt népszavazás Katalóniában, ami volt, az illegális volt, sőt alkotmányellenes, és a népszavazás ellen fellépő bíróságok és rendőrök teljesítették a feladatukat. A katalán egészségügyi minisztérium szerint a rendőrök vasárnap 844 katalán állampolgárt sebesítettek meg, miközben erőszakkal igyekeztek megakadályozni, hogy részt vehessenek a spanyol hatóságok által alkotmányellenesnek ítélt népszavazáson. (BBC, Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.