A spanyol kormányfő szerint nem volt népszavazás Katalóniában

külföld
2017 október 01., 18:46
comments 258

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök este 8 után sajtótájékoztatón értékelte a katalán függetlenségi népszavazást és az annak nyomán kitörő utcai erőszakot.

Rajoy azt mondta: „Nem tartottak ma népszavazást Katalóniában.”

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatója
photo_camera Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatója

Azt mondta, Katalónia túlnyomó többsége nem akart részt venni a mai népszavazásban, és betartotta a törvényt. Szerinte a népszavazás szervezése a „demokrácia szégyene” és előre megfontolt támadás, amire az állam válaszolt rá. 

„Ez a referendum az alkotmányunk elpusztítására törekszik, és nem veszi figyelembe a teljes spanyol nép véleményét... A bíróságaink és a rendvédelmi szerveink teljesítették a feladatukat”

– jelentette ki Rajoy, aki kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet.

A spanyol miniszterelnök azt is mondta, hogy: „Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni.”

A szavazóhelységek helyi idő szerint este 8-kor bezártak, az urnákat – mármint azokat, amiket nem vittek el maszkos rendőrök – állítólag titkos helyre szállítják.

A katalán kormány szerint 761 sérültje van az erőszaknak, csak Barcelónában 335-en sérültek meg. (Guardian, Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.