Maszkos rendőrök rángatják el az urnákat a katalán népszavazás alatt

külföld
2017 október 01., 13:15
comments 569

A spanyol rendőrségnek eddig erőszakkal se sikerült megakadályoznia a katalán népszavazást, pedig gumilövedéket is bevetettek, és békésnek tűnő tüntetőket is vertek.

Maszkos rendőrök viszik el a szavazóurnákat Barcelonában.
photo_camera Maszkos rendőrök viszik el a szavazóurnákat Barcelonában. Fotó: Pau Barrena / AFP

A szavazókörök többségében elindult a spanyol állam által el nem ismert szavazás Katalónia függetlenségéről. Itt egy videó arról, ahogy maszkos rendőrök rángatják el az urnákat:

link Forrás

Ezen a videón pedig az látható, ahogy rohamrendőrök erőszakoskodnak a tüntető katalánokkal egy iskolai szavazóhelységben:

link Forrás

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes madridi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló, a biztonsági erők pedig teljesítették az igazságszolgáltatás rendelkezéseit, és „arányosan cselekedtek”.  Ennek a „bohózatnak” a folytatása nem vezet sehova – mondta, felszólítva a katalán vezetést annak „azonnali” befejezésére.

A katalán vezetés szerint a spanyol rendőrök fellépése miatt már 337 sérült van.

photo_camera Fotó: Chris McGrath / Getty Images

Frissítés 17:20

A spanyol belügyminisztérium szerint 92 „illegális” szavazóhelységet zártak be Katalóniában. Azt is közölték, hogy 3 embert (köztük egy lányt) tartóztattak le polgári engedetlenségért és egy rendőrtiszt megtámadásáért, illetve hogy 9 rendőr és a polgárőrség 3 tagja sérült meg.

photo_camera Fotó: Raymond Roig / AFP

A katalán kormány szerint közben már 465 sérültje van az összecsapásoknak.

photo_camera Fotó: Fabio Bucciarelli / AFP

A szavazás hátteréről itt írtunk. (via MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.