Maszkos rendőrök rángatják el az urnákat a katalán népszavazás alatt

külföld
2017 október 1., 13:15
comments 570

A spanyol rendőrségnek eddig erőszakkal se sikerült megakadályoznia a katalán népszavazást, pedig gumilövedéket is bevetettek, és békésnek tűnő tüntetőket is vertek.

photo_camera Maszkos rendőrök viszik el a szavazóurnákat Barcelonában. Fotó: Pau Barrena / AFP

A szavazókörök többségében elindult a spanyol állam által el nem ismert szavazás Katalónia függetlenségéről. Itt egy videó arról, ahogy maszkos rendőrök rángatják el az urnákat:

Ezen a videón pedig az látható, ahogy rohamrendőrök erőszakoskodnak a tüntető katalánokkal egy iskolai szavazóhelységben:

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes madridi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló, a biztonsági erők pedig teljesítették az igazságszolgáltatás rendelkezéseit, és „arányosan cselekedtek”.  Ennek a „bohózatnak” a folytatása nem vezet sehova – mondta, felszólítva a katalán vezetést annak „azonnali” befejezésére.

A katalán vezetés szerint a spanyol rendőrök fellépése miatt már 337 sérült van.

photo_camera Fotó: Chris McGrath / Getty Images

Frissítés 17:20

A spanyol belügyminisztérium szerint 92 „illegális” szavazóhelységet zártak be Katalóniában. Azt is közölték, hogy 3 embert (köztük egy lányt) tartóztattak le polgári engedetlenségért és egy rendőrtiszt megtámadásáért, illetve hogy 9 rendőr és a polgárőrség 3 tagja sérült meg.

photo_camera Fotó: Raymond Roig / AFP

A katalán kormány szerint közben már 465 sérültje van az összecsapásoknak.

photo_camera Fotó: Fabio Bucciarelli / AFP

A szavazás hátteréről itt írtunk. (via MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt