Az Apple 83 százalékban teljesítette a magyar hatóságok adatkéréseit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar hatóságok 2017 első félévében 29 kérelemben összesen 1328 Apple-készülék felhasználójáról kértek adatokat az Apple-től, írja a HVG a cég átláthatósági jelentésére hivatkozva. Ez 2016 második félévéhez képest döbbenetes növekedés, akkor 18 esetben mindössze 118 készülékre vonatkozóan kértek ki adatokat. Bár az is igaz, hogy 2015 második félévében pedig 31 kérelemben 1051 készülék adatait kérték ki.

Az átláthatósági jelentés néhány esetben azt is részletezi, hogy mire voltak kíváncsiak a hatóságok. Két készülék esetén a pénzügyi tranzakciókat is lekérték, 11 esetben a felhasználói fiókhoz tartozó azonosítókra, emailekre, fotókra, naptárbejegyzésekre voltak kíváncsiak.

Az igazi meglepetés, hogy - szemben az adatok kiadását a kérelmek megalapozatlansága miatt elutasító Google-lel - az Apple 29 kérelemből 24-et, a kérelmek 83 százalékát teljesítette is.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.