Az Apple 83 százalékban teljesítette a magyar hatóságok adatkéréseit

TECH
2017 október 01., 07:36
comments 126

A magyar hatóságok 2017 első félévében 29 kérelemben összesen 1328 Apple-készülék felhasználójáról kértek adatokat az Apple-től, írja a HVG a cég átláthatósági jelentésére hivatkozva. Ez 2016 második félévéhez képest döbbenetes növekedés, akkor 18 esetben mindössze 118 készülékre vonatkozóan kértek ki adatokat. Bár az is igaz, hogy 2015 második félévében pedig 31 kérelemben 1051 készülék adatait kérték ki.

Az átláthatósági jelentés néhány esetben azt is részletezi, hogy mire voltak kíváncsiak a hatóságok. Két készülék esetén a pénzügyi tranzakciókat is lekérték, 11 esetben a felhasználói fiókhoz tartozó azonosítókra, emailekre, fotókra, naptárbejegyzésekre voltak kíváncsiak.

Az igazi meglepetés, hogy - szemben az adatok kiadását a kérelmek megalapozatlansága miatt elutasító Google-lel - az Apple 29 kérelemből 24-et, a kérelmek 83 százalékát teljesítette is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.