20 nap elzárásra ítélték Navalnijt

Húsz nap elzárásra ítélte egy orosz bíróság Alekszej Navalnijt, megzavarva ezzel az elnöki tisztségért induló orosz ellenzéki politikus kampányterveit – közölte a Reuters. Navalnijt abban találta vétkesnek a bíróság, hogy megint megsértette a gyülekezések és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket – közölte az ellenzéki politikus szóvivője.

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon március 30-án, miután egy korrupcióellenes tüntetésen letartóztatták.Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

A 41 éves, ügyvéd végzettségű ellenzéki aktivistát pénteken vették őrizetbe, amikor egy Nyizsnyij Novgorodban tervezett ellenzéki megmozdulásra készült elutazni.

Navalnij, aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a 2. helyen futott be, idén pedig két, 10 ezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Ezek miatt az idén már kétszer is elzárásra ítélték.

A mostani bírósági ítélet értelmében Navalnij nem tud elmenni a Vlagyimir Putyin orosz elnök szülővárosába, Szentpétervárra tervezett október 7-i gyűlésre.

Navalnij a Twitteren azt írta, Putyin annyira fél a tüntetésektől, hogy „meglepte magát egy kis ajándékkal a közelgő évforduló alkalmából”. (Vlagyimir Putyin október 7-én ünnepli a 65. születésnapját.)

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin kihívója szeretne lenni, annak ellenére, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte: hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem indulhat a választáson. (MTI)