A Las Vegas-i merénylő speciális eszközzel tüzelhetett gyorsabban

Terrorizmus
2017 október 02., 18:41

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy Stephen Paddock, a Las Vegas-i merénylő milyen fegyvert használt minden idők legsúlyosabb amerikai tömeggyilkosságához, amiben legalább 58 ember meghalt és minimum 515 sebesült került kórházba, így még csak találhatni lehet. (Az sem világos, mi volt a motivációja a 64 éves Paddocknak, akit később a kommandósok holtan találtak.)

A Mandalay Hotel, aminek a 32. emeletéről Stephen Paddock tüzelt.
photo_camera A Mandalay Bay Hotel, aminek a 32. emeletéről Stephen Paddock tüzelt. Fotó: Mark Ralston / AFP

A Guardian mindenesetre Massad Ayoob fegyverszakértőre hivatkozva azt írja, hogy Paddock – akinél korábbi jelentések szerint akár 10 fegyver is lehetett – vagy automata fegyvert használt, vagy olyan speciális eszközt vett, aminek a segítségével a félautomata fegyvert gyorsabban elsüthette újra és újra, mint ahogy arra bármilyen ember magától képes lenne.

Az automata fegyvereket (amikkel több lövedék is kilőhető a ravasz egyetlen meghúzásával) az Egyesült Államokban szigorúan nyilvántartják, adóztatják és nyomon követik, így azokat viszonylag ritkán használják bűncselekményeknél. Ezzel szemben az egy elsütéssel egy lövést leadó félautomata fegyverek használata kevésbé szabályozott, így azok széles körben elterjedtek.

Ayoob a felvételeket hallgatva úgy véli, nem M-16-osról vagy AK-47-esről lehet szó, mivel a lövések szabálytalanok, hanem inkább speciális eszközzel segíthettek rá a sorozatokra. Egy Hellfire vagy egy 99,99 dolláros Bump Fire System nevű eszköz segíthetett a lövések gyorsításában. Az ilyesmiket a komoly fegyverkedvelők nem szeretik, mert pontatlanná válnak tőle a lövések, de Paddock egy hektárnyi területen álló 22 ezer fős tömegbe lőtt, így nem is kellett nagyon pontosnak lennie.

Pontosan hogy történt a lövöldözés?

A Las Vegas-i tömeggyilkosság főbb helyszínei a Google friss műholdképén a New York Times cikke alapján
photo_camera A Las Vegas-i tömeggyilkosság főbb helyszínei a Google friss műholdképén a New York Times cikke alapján Fotó: Google Térkép

Ahogy az a fenti (kattintás után nagyobb méretben is megtekinthető) képen is látszik, Paddock vasárnap este 10 után kb. 365 méteres távolságból, a Mandalay Bay Hotel 32. emeletéről lőtt a Route 91 Harvest-fesztivál közönségére. Két, a fesztivál felé néző ablak is ki volt törve azon az emeleten.

Éjfél előtt nem sokkal kommandósok mentek a 32. emeleti szobába, ahol holtan találták a merénylőt, aki feltehetőleg agyonlőtte magát. A rendőrség szerint legalább 10 lőfegyver volt nála.

Egy countryénekes – a 3 napos fesztivál egyik utolsó fellépője, aki épp a színpadon állt – azt mondta, legalább 10 percig ment a lövöldözés, miközben az emberek bokrokon, kordonokon és kerítéseken átmászva menekültek. (Guardian, New York Times)