Álellenőrnek hitték az ellenőrt a Deák téri metróban

bűnügy
2017 október 02., 09:59

Tamás vasárnap percekig figyelte, ahogyan a Deák téri metróban egy rendkívül álellenőr-gyanús fickó - Tamás szavaival egy "DIY BKV-ellenőr - dolgozik.

Olvasónk végignézte, ahogy a civilben, a csapatban járó profi ellenőröktől eltérően magányosan álldogáló férfi a megfelelő külföldieket meglátva felhúz egy karszalagot, odamegy hozzájuk, megbünteti őket, majd gyorsan eltünteti a karszalagot.

Az álellenőr egyáltalán nem ritka jelenség a magyarországi közlekedésben, láttak ilyent 

Update: Válaszolt a BKK és kiderült, hogy a gyanúsan büntetgető férfi valódi, nem pedig álellenőr volt. Íme a közlekedési cég levele teljes egészében:

Tájékoztatjuk, hogy a fotókon látható személy nem egy úgynevezett „álellenőr”, hanem a BKK állományába tartozó, a képen is láthatóan karszalagban dolgozó jegyellenőr. Kollégánk a vasárnapi napon (2017. október 1-jén) szolgálatban volt. A megkeresésben nem fejtették ki, hogy az említett utas miért gondolta, hogy nem ellenőrrel találkozott. A tárgyban utaspanasz a BKK-hoz nem érkezett.

A BKK-hoz érkezett már több, „álellenőrökkel” kapcsolatos bejelentés utasoktól, az esetek többségében azonban kiderült, hogy az érintett kolléga valójában szolgálatban lévő jegyellenőr volt, aki csak az ellenőrzési tevékenység végzésekor köteles viselni az azonosító eszközöket, a megállóban, a járműről leszállva pedig értelemszerűen elteheti azokat. A BKK Üzletszabályzatának V.3. Jegyellenőrzés fejezetében egy külön bekezdést kapott a jegyellenőrök azonosításának témaköre: „A jegyellenőröket azonosítja az arcképes, sorszámozott szolgálati kitűzőjük, valamint lila karszalagjuk, amelyeket jól látható helyen, a felsőruházaton kell elhelyezniük az ellenőrzés megkezdése előtt. A jegyellenőrök egyenruhában és polgári ruhában is végezhetnek jegyellenőrzést. Az ellenőrnek nem kell előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles megadni a szükséges információkat, felmutatni arcképes sorszámozott szolgálati kitűzőjét, valamint az ellenőrzés végzésére felhatalmazó megbízást,, hogy utólag azonosítható legyen.”

Legtöbbször azonban csak írásos utaspanaszokon keresztül értesül társaságunk arról, hogy utasaink nem ellenőrrel találkozhattak. Ha a jelzett napon és időpontban nem volt hivatalos beosztás szerinti jegyellenőr az adott járaton, akkor a bejelentést követően néhány napon keresztül fokozottan ellenőriztetjük az adott vonalat. A BKK így jár el azokban az esetekben is, amikor telefonon kap ilyen bejelentést. Ha tudomásunkra jut ilyen eset, akkor igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül főellenőröket küldeni a vonalra. Ha a járművön van rögzítésre alkalmas kamera, akkor azok felvételeit is segítségül lehet hívni egy (hivatalos) vizsgálat során.

Évekkel ezelőtt volt egy eset, amikor egy volt jegyellenőr elbocsátását követően is végzett jegyellenőrzési tevékenységet (a felszíni járatokon), a több helyről kapott személyleírás alapján azonban sikerült őt beazonosítani, amelynek következtében feljelentést tett ellene a BKK. A rendőrségi nyomozás során bebizonyosodott, hogy ő volt az, aki korábbi munkaköréből adódóan visszaélést követett el. Ügyében bírósági ítélet is született.

Hasonló ügy kapcsán a rendőrségtől korábban és most sem érkezett a BKK-hoz megkeresés a kamerafelvételekkel kapcsolatban.


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.