Beszálltak a rapháborúba az újszászi otthon lakói is

Tbg
zene
2017 október 02., 18:03
comments 35

Eljött, aminek még el kellett jönnie a XXI. században, mielőtt elpusztulunk egy bársonyos atomháborúban: életükről rapeltek egy újszászi otthon lakói. A videót október 1-én töltötték fel a Youtube-ra.

link Forrás

Az előadók válogatott gengszterek: fogyatékkal élők, mozgáskorlotozottak, demens idősek, szóval olyan emberek, akik életük nagy részét a társadalomtól elzárva egy otthonban, gondozók felügyelete alatt töltik, illetve két gondozó is szerepel. 

És mint azt az egyik kommentelő megállapítja, a dal sokkal jobb, „mint amit ma a celebek tolnak a címlapon”. Amiben bőven van igazság, mert ilyen nehéz sorokat ennyire őszintén előadva rég lehetett hallani a magyar hiphop szcénában. 

A nóta, ahogy a műfaj megkívánja, egyszerre humoros és fájóan őszinte, miközben egyébként teljesen életvidám tud maradni. „Az osztályon nem vagyok osztályidegen” illetve „az otthonom egy otthon” még a könnyed poénok közé tartoznak, aztán következnek a sűrűbbek:

„Azért mert eggyel több a lábad,
még nem vagyok több tenálad!”

„Sarkamban itt topog a demencia,
ez itt kérem a konzekvencia.
Az én nevem:
Julika”

„Szavakba foglaljuk azt, ami bánt,
hogy érzések nélkül világ,
talaján már nem terem virág.”

A dal ötletgazdája Kerepesiné Bajor Zsuzsanna, akiről a Facebook alapján annyi látható, hogy újszázi, a Károlin tanult, és feltehetően most az otthonban dolgozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.