Felbérelt bűnözők akarták felrobbantani a vereckei honfoglalási emlékművet, hogy kiélezzék az ukrán-magyar viszonyt

Több 444 videó?
Szeretném

A vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására készülő, Cserkaszi megyei lakosokból álló bűnbandát fogtak el Kárpátalján – jelentette be Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-oldalán.

A helyszínre tartó csoportot felbérelték a magyar emlékmű felrobbantására. A hivatalos közlés szerint a csoportnak a feladatot „sürgősen végre kellett volna hajtania, mivel az utóbbi időben kiéleződött az ukrán-magyar viszony”. A Kárpátalja megyében, a Vereckei-hágón található emlékmű elleni terrorcselekménynek „tűzre öntött olajként” kellett volna szolgálnia – idézte az Unian hírügynökség a belügyminiszter Facebook-bejegyzését.

A jelentés szerint a csoport tagjait a határ közelében vették őrizetbe, az elfogásukkor gázpalackhoz erősített, detonátorként üzemelő robbanószerkezetet és RGD-5 típusú kézigránátokat találtak náluk.

Fotó: Ukrán Biztonsági Szolgálat

A jelenleg is folyó nyomozás kiderítette, hogy a bűnbanda más bűncselekmények elkövetésében is részt vett, például zsinagógák elleni támadásokban, illetve az amerikai nagykövetség és a lengyel konzulátus megtámadásában. (via MTI, Unian)